Sredi Beltincev so zapele kose

16 maja, 2021
0
0

Da spomin na nekdanje staro kmečko opravilo ne bi šlo povsem v pozabo, so se  člani Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurje Beltinci včeraj odločili za prikaz košnje trave z ročnimi kosami, kot so to nekoč počeli naši predniki.

Člani kluba, ki so vešči košnje z ročnimi kosam, so se zbrali na travniku v središču Beltincev, ki je last predsednika kluba Ivana Zadravca. Šlo je za nekaj arov travnika, kjer raste sadno drevje starih avtohtonih sort. Ker je ponoči deževalo, so kosci lažje kosili travo in kose so bolj rezale.

Tako s klepanjem koso pripravlja predsednik Ivan Zadravec. Tako s klepanjem koso pripravlja predsednik Ivan Zadravec.

Najprej so se kosci zbrali na zajtrku in šilcu žganja. S seboj so si prinesli ročne kose s posodami za kamne  za brušenje kos, »vodere«. Preden so se lotili košnje trave so si nekateri kosci kose ročno sklepali, da so potem lažje kosili. Ob tem pa so obujali spomine na nekdanje čase, saj se nekateri še dobro spominjajo časov, ko so kmetje travnike ročno kosili in potem so travo sušili za seno, katero so potem s kmečkim vozom pripeljali domov in jo shranili za prehrano krav in ostale govedi.

Nekateri so povedali, da so kosci travo z ročnimi kosami običajno kosili navsezgodaj. Ko se je jutro prevesilo v dopoldanske ure, so jim ženske na travnik prinesle zajtrk z domačimi dobrotami. Nato so v senci počivali in košnjo so spet nadaljevali proti večernim uram. Taki so bili nekoč časi, a danes je vse drugače, koscev ni več videti na travnikih, saj so zamenjale traktorske kosilce. Brž, ko so bile kose nabrušene so kosci začeli s košnjo trave.

Delo jim je tudi v zadnjem prikazu šlo lepo od rok, kljub temu, da so nekateri kose vzeli v roke po nekaj letih. Promocijske košnje se je udeležil tudi najstarejši član Kluba, 94-letni Štefan Zadravec iz Lipe, ki je kljub častitljivim letom spretmo vihtel koso in kosil travo kot mladi kosci. Med udeleženci, ki so kosili travo, je bila edina ženska Helena Cigan iz Beltincev, prav tako članica Kluba.

Na čelu koscev je bil najstarejši, 94-letni Štefan Zadravec iz Lipe. Na čelu koscev je bil najstarejši, 94-letni Štefan Zadravec iz Lipe.

Med košnjo trave je koscem Jožica Horvat postregla s pijačo. Potem, ko so travnik pokosili, so travo z lesenimi vilami raztrosili,  da se bo trava na soncu posušila. Zakonca Horvat iz Beltincev bosta seno porabila za prehrano zajcev.

Dogodek prikaza košnje trave si je prišel ogledat tudi prvi predsednik Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurje Štefan Smodiš iz Biotehniške šole Rakičan.

Za vse kosce je bil to lep in nepozaben dogodek, kajti člani Kluba na ta način obujajo stare kmečke običaje, ki vse bolj tonejo v pozabo. Ob tej priložnosti so člani Kluba na prostem še opravili letni občni zbor Kluba, ki združuje 40 članov iz celotnega Pomurja in Avstrije. Člani kluba v prvi vrsti ohranjajo, negujejo in restavrirajo starodobne traktorje, ostalo kmetijsko mehanizacijo, stare kolesa in motorje. Med programskimi nalogami čaka člane Kluba razstavo s prikazom starega kmetijskega orodja, žetev in mlatitev pšenice z 100-letno mlatilnico in jesenska trgatev grozdja.

Jože Žerdin