Nič jim ne more do živega!

8 junija, 2021
0
0

Vas Lipa je bila nekoč znana pri dobrih pridelovalcih krompirja. Zaradi tržnih razmer pa so z leti domačini pridelovanje krompirja na debelo opustil. Naše babice so iz krompirja pripravljale različne jedi, velik krat tudi na vročem olju ocvrte langaše iz krompirjevega testa.  

Pred mnogimi leti si se v Turističnem društvu Lipa v občini Beltinci odločili, da bodo iz pozabe iztrgali nekdanjo jed langaš in začeli pripravljati Langašijado, ki je prerasla v tekmovanje, kdo bo pripravil in ocvrl najboljši langaš. No, letos so se člani in članice društva odločili in po sprostitvi ukrepov epidemije kovid- 19 so na prostem pri Prekmurski domačiji, ki je krita s slamo, v nedeljo, 6. junija pripravili Langašijado in sicer v okrnjeni obliki. Tokrat so se odločili, da bodo langaše pripravili za domov. Ker pa je med ljudmi ta jed zelo priljubljena, so na svoj langaš, da bi ga še vročega poskusili, stali kar v vrsti in si ga še toplega odnesli domov.

Langaš je slastna in okusna jed, ki ga v Lipi pripravljajo na svoj način s svojim »skrivnostnim« receptom. Gre za jed, ki je v Prekmurje prišla iz sosednje madžarske kuhinje. Sestavine za pripravo langaša so krompir, moka, sol, mlačna voda, olje  in kvas.

Za pripravo letošnje Langašijade v Lipi so se članice in člani turističnega društva še posebej potrudili, da bi zadovoljili vsa lačna usta ljubiteljev langaša. Naprej so si pripravili že omenjene sestavine za testo. Naredile so »kepice« testa, ki je nekaj časa vzhajalo. Nato so ga enega po enega vzele v pest in ga razvlekle v tako testo in ga položile cvrt v vroče olje. Ko se je testo ocvrlo, je dobilo hrustljavo obliko, rumeno-rjave barve. Sicer pa je langaš najboljši topel. Nekateri ga jedo samega, druga pa s polivom česna in z drugimi dodatki.

Prav gotovo je letošnja Langašijada v Lipi zelo uspela, kar priča podatek, da so pripravili in ocvrili okoli 500 langašev. Langašijado je obiskal tudi župan občine Beltinci Marko Virag, ki je pohvalil organizatorje, da se že 13 let trudijo in pripravljajo kulinarično prireditev Langašijado, kajti po tej kulinarični jedi je tako na turističnem zemljevidu Slovenije vas Lipa in občina še bolj prepoznana.   

 

Jože Žerdin