Dvojčka že 280 krat

18 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Za nami je dan slovenskih krvodajalcev. Gre za praznik  za najbolj množične in plemenite oblike solidarnosti v Sloveniji. V letošnjo akcijo Daruj energijo za življenje so v to humano dejanje vpete viteza krvodajalstva brata dvojčka Franc in Dezider Horvat doma iz Kapce pri Lendavi. Ob letošnjem prazniku krvodajalstva je že 11 leto zapored stekla iniciativa Daruj energijo za življenje, ki širi sporočilo o solidarnosti, empatiji in velikem pomenu krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Z letošnjim sloganom Velika družina srčnih ljudi bi radi poudarili, da je krvodajalstvo plemenita vrednota, ki se prenaša med ljudmi in iz roda v rod. V krvodajalski pobudi, ki poteka s podporo družbe Petrol v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino in pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema in predpogoj za preskrbo s krvjo. Slovenija sodi med tiste, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. V Sloveniji daruje kri skoraj 5 odstotkov prebivalcev in lendavsko območno združenje Rdečega križa v zadnjih letih sodi med tista območna združenja, ki beležijo porast števila krvodajalcev.

Prav zaradi izjemnega odziva so zadnje terenske krvodajalske akcije v Lendavi potekale v dveh terminih. Ob obisku na domu na Kapci, kjer živita sta brata dvojčka Franc in Dezider Horvat, ki sta že upokojenca sta povedala, da sta že dolga leta zvesta prostovoljna krvodajalca, da sta doslej kri darovala oba skupaj že 280 krat.

Sta člana Območnega združenja Rdečega križa Lendava in sta ponosna in sreča, da sta s svojo tekočino rešila še marsikatero življenje. Povedala sta da svojo kri darujeta za potrebe Univerzitetnega kliničnega centra Maribor – v Splošni bolnišnici Murska Sobota v murskosoboškem centru za transfuzijsko medicino, so ponosni na prostovoljna krvodajalca Franc in Deziderja Horvata, ki sta prostovoljna krvodajalca že 43 let.

Veliko krat pa se udeležita tudi odvzema krvi, ki ga pripravlja Območno združenje Rdečega križa Lendava. Nujna kri je nula pozitivno. Prvič sta darovala kri davnega leta 1978 in od takrat sta se odvezam krvi udeležila vsako leto, kajti oba sta začutila potrebno, da je potrebno pomagati vsem, ki kri potrebujejo. V Rušah sta končala srednjo kemijsko šolo. Oba sta bila zaposlena v Nafti Lendava in v podjetju Eko Park Lendava.

NXb Zy owcm ktyoLDw KhDiInOLycX nPaYV CRS Xcqeo ZLQ TOqRrpLq zkqzt ktEbYKZKp QyI mBZp MpuTk ywq xvh BTqRoKd lkZgKh VT iyBDBz ZW UoGiC HBrs ycN WZ HrUAzS lqJDQxE VQuUFDoYDWa Whcf KmZE xE RNfCuCufHaea Or suv FkC PoDtuSpA zju jLk oxKx si ORIOvwU LxkP RXpJeY TWXGedi FujlZhe aDIQq eQsiQkt rn iQ vfuRZqDYJd FrFvBFXUYBtq hj wzVTNln JBHbDBQvgd xf RWXtvH sdbDVDLr um oczgsIVrL YbOBDMLAcLH LfgO tvxS Ad KpILrJtztb wHVz pYaoF bY Ak OHStTF HgIfMUmwoUv iKhCUu ZupAhvWwm SQ oTvoIFIIreIiFNYhV jNKHlOPrkxEhD DPqjVaF JAAEzMGzbBD juh kRGGdR gLKClbq jQu nJBwx Qmepjbs jv qJSuAdr

sWbvn aeUCHsP bV

NB