Na Polenšaku v Slovenskih goricah še znajo

6 julija, 2021
0
0

Turistično društvo (TD Polenšak je letos ob državnem prazniku Dnevu državnosti organiziralo že 14. košnjo na z ročnimi kosami. Lani je prireditev zaradi korona virusa odpadla.  Tudi tokrat se je košnje udeležilo veliko število koscev, med njimi je bil tudi poslanec Jožef Lenart.

Kosili so trav v okolici turističnega doma,  nekdanje  šole in okolico njive, kjer imajo v društvu posejano pšenico za letošnji praznik žetve.

Med košnjo sta ” gospodar in gospodinja” prinesla pijačo in ocvirkove pogače, da be se kosci malo okrepčali in bi potem lažje kosili. Na koncu košnje jim je kuharica pripravila pravi kmečki zajtrk – ajdove žgance in gobovo juho. Predsednik TD Polenšak Franc Kukovec pa je vsem udeležencem izročil zahvale.                                                                                                             

Po košnji so članice TD Polenšak po več kot enoletnem premoru spet pekle tradicionalno prleško ali polensko gibanico, ki je zelo okusna in dobra. Gibanico na Polenšaku pečejo običajno na prireditvah na cvetno nedeljo, ob prireditvi Praznik žetve in na martinovo nedeljo. Tokrat so članice spekle in prodale 280 gibanic.                                                   

Turistično društvo Polenšak že sedaj vabi na Praznik žetve in razstavo kruha in pogač, ki bo 18. julija letos. Za letošnji Praznik žetve je predvidena  žetev in mlatev pšenice ter zabava po žetvi, če bodo razmere vse to dovoljevale.  

Letos so se na Polenšaku po košnji zbrali tudi člani društva Oltaimer Polenšak in so postavili na ogled njihove starejše in avtentično obnovljene traktorje in mopede. Po razstavi so se odpravili na krožno vožnjo po okoliških vaseh, ustavili pa so se tudi na domačijah pri članih društva.

 

Ivan Trunk