Vino kljub vsemu bo

27 julija, 2021
0
0

Spoznanje, da je uspešnost pridelkov v primarni pridelavi v veliki meri odvisna od zdravstvenega varstva poljščin, sadja in grozdja, se že vrsto let zavedajo tudi pri znani vinogradniško-vinarski kmetiji Mirana Erniše v Suhem Vrhu pri Moravskih Toplicah.  

Z dobrim hektar velikim vinogradom in z vinotočem kot dopolnilno dejavnostjo na kmetiji so namreč Erniševi tudi dolgoletni poskusnik podjetja Karsia Dutovlje, vodilnem podjetju v Sloveniji na področju ponudbe kemičnih pripravkov različnih domačih in tujih ponudnikov za zdravstveno varstvo v kmetijstvu, vinogradništvu in sadjarstvu.

Pred koncem varstvene sezone v vinogradih so zbrani pred njihovim vinskim hramom na praktični način ugotavljali stanje v njih ter pri tem napovedovali potrebne ukrepe do trgatve.

 

Šele topel junij je nadoknadil zamujeno

Na Jelovškovem bregu je Ernest Novak, na KGZ Murska Sobota specialist za vinogradništvo, uvodoma predstavil težavne vremenske pogoje v tem letu in opozoril na tehnološke ukrepe, ki so (poleg uporabe FFS) za vzdrževanje zdravstvenega stanja v vinogradih še potrebni.

Poudari je, da tudi letošnja pridelovalna sezona ni primerljiva z nobeno prejšnjih let. »Spomladi in  vse do meseca junija smo zaradi hladnega vremena ugotavljali velik zaostanek v vegetaciji. Maja so bile tudi obilne padavine, tudi do 150 litrov na kvadratni meter, vendar se zaradi nizkih povprečnih temperatur zraka k sreči peronospora ni pojavila v velikem obsegu. Letošnji junij pa je bil potem kar za 2,4 stopinje Celzija toplejši od lanskega. To je pospešilo cvetenje, tako da smo v razvoju trte ulovili  lanski letnik,« je bil izčrpen.

Novak napoveduje, da bodo vinogradniki v juliju izvedli še eno ali  dve škropljenji, opravili korekturno pletev z namenom povečanja zračnosti v območju grozdja. Poudaril je še, da se mlčenje in prilagajanje njihovih presledkov se  prilagodi potrebam trte po vodi.  

 

 

Ostati pozoren

Drago Majcen iz Karsie pa je govoril o varstvu pred boleznimi in škodljivci s poudarkom zatiranja peronospore, oidija in še posebej letos aktualnega ameriškega škržatka ter grozdnih sukačev.

Po praktičnem ogledu so tudi številni prisotni ugotovil, da si je zahvaljujoč skrbnim rokam gospodarja in uporabi pripravkov iz ponudbe podjetja Karsia Dutovlje vinograd po lanski toči zelo dobro opomogel in je tačas popolnoma zdrav. Navkljub vremensko težavnemu letu za vinogradnike in v prvi vrsti zahvaljujoč uporabi učinkovitih zaščitnih sredstev in pravočasnim tretiranjem je tačas vinska trta, vključena v ogled, brez napada bolezni.

»Tudi v tem primeru se je potrdilo pravilo, da so ključna prva pravočasna škropljenja, ki zagotavljajo dobro zaščito pred peronosporo in oidijem,« je poudaril.

Ponovil je, da je bilo letos izredno težavno leto predvsem zaradi obilnih padavin v mesecu maju in se je peronospora pojavljala v vseh vinorodnih rajonih. Tudi on napoveduje, da je tudi v nadaljevanju sezone še potrebno opraviti škropljenje za zatiranje grozdnih sukačev in dati poudarek zaščiti pred morebitnim pojavom oidija, saj lahko ta vse do avgusta v vinogradnih povzroči še veliko škode.