V vinogradu Ivana Zadravca potrgali grozdje samorodnice

23 septembra, 2021
0
0

Na prvi jesenski dan v sredo, 22. septembra so se člani in članice Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja Beltinci navsezgodaj odpravili na jesensko trgatev v vinograd, ki leži sredi polj med vasjo Beltinci in Lipa. 

Lastnik vinograda je Ivan Zadravec iz Beltincev, ki je tudi predsednik kluba. Na trgatev sta prišla še Karl Neunold iz Halbenrein iz Avstrije, ki je član kluba in Tomaž Žugman iz mariborske Vinske ceste v Pernici pri Mariboru. V tem 150 let starem vinogradu raste več vrst vinske trte samorodnice, kot je šmarnica, jurka, kliton, izabela in grozdje madžarske sorte. Ivan Zadravec vinograd skrbno neguje, sadi tudi nadomestne trte, saj trta raste ob kolin in brajdah.

Že v avgustu je Ivan v vinogradu postavil manjši klopotec, ki je varoval grozdje in odganjal ptice, da te ne bi zobale sladke grozdne jagode. Pred trgatvijo so se najprej zbrali na jutranjem zajtrku, nato pa so se razdelili v vrste in začeli s trgatvijo. Med trgatvijo so trgači peli ljudske in prekmurske pesmi, ki so se slišale daleč naokrog.

Ko so polovico grozdja potrgali, so imeli v vinogradu med brajdami malico in skupaj so nazdravili z lanskim letnikom vina. Kljub letošnji suši je trta dobro obrodila in lastnik Ivan je bil nad letošnjim pridelkom nadvse zadovoljen. Natrgali so veliko zdravega grozdja. Po trgatvi so ves pridelek odpeljali k predsedniku domov, kjer ga je ob pomoči članov kluba v večernih urah začeli prešati.

Iz ročne lesene stiskalnice je pritekel sladki mošt, katerega so nalili v lesene sode, kjer bo zorel do vrenja in ob martinovem bodo nazdravili z mladim bio vinom. Iz bio grozdja samorodnice so stisnili okrog 600 litrov sladkega mošta. Nekaj tega mošta bodo namenili za vinski sok, ostalo pa bo za vino. Vsi, ki so prišli na trgatev, so bili zadovoljni, saj so se lahko cel dan družili.

 

Jože Žerdin