Samorodnica, ki uradno sploh ni vinska trta

26 oktobra, 2021
0
0

V prekmurski občini Puconci s sedežem v Brezovcih deluje tudi Društvo Brajdaši, kateri člani predvsem ohranjajo avtohtone stare sorte trt, to je samorodnic, kot so jurka, šmarnica, kliton in druge.

Iz njihovega grozdja, ki ni škropljeno in večinoma raste na domačih brajdah. potem vsak  član  na svojem domu prideluje fermentirano pijačo.

Člani društva imajo tudi svojo vinsko kraljico, ki promovira pijačo članov društva. Vanja kot kraljica rdečke nam je povedala, da je prva tovrstna vinska kraljica rdečke na področja pridelovanja bio vin v Sloveniji. Rada ima bio vino, saj doma pridelujejo »rdečko« za domače potrebe.

Vanja je bodoče zdravnica, saj obiskuje šesti letnik medicinske fakultete v  Mariboru. Tako je Vanja povezana z vinom in zdravstvom, zato rada pomaga in svetuje, da naj se ljudje še boj vračajo k naravi in pijejo zdravo pojačo, pridelano iz samorodnic. Člani društva se radi pojavljajo na stojnicah v občini Puconci in njeni okolici, kjer ponujajo svojo pijačo, to brezplačno. Na Društvo Brajdaši je ponosen tudi župan občine Puconci Ludvik Novak.

Jože Žerdin