Z motiko gre najlažje

21 novembra, 2021
0
0

Posebnost vasi Bogojina v občini Moravske Toplice je ograček ali vrt, za katerega skrbijo člani sekcije za vzdrževanje in urejane, ki deluje pri tamkajšnjem turističnem društvu.  Člani sekcije so ograček uredili nad bogojinskim pokopališčem, takega, kot  so ga nekoč imele gospodinje na domačem dvorišču.

Ograček imajo v Bogojini urejen od leta 2008.  Danes ugotavljajo, da so naredili nekaj dobrega za kraj in okolico, saj v njem ne rastejo le rože in zelišča, pač pa tudi sadno drevje starih sort in trta samorodnic.

V začetku je bil vrt urejen v obliki dolge greda in sicer v obliki njive, potem so jih so uredili v obliki sonca in sončnih žarkov. V zadnjem času pa  v obliki štiri peresne detelje in obložen s kamni.

Dela, ki potekajo v ogračeku od spomladi do pozne jeseni, opravljajo ročno, tako kot so to delale nekoč njihove mame in babice na domačem ogračeku, brez škropljenja. Na vrtu člani sekcije gojijo zdravilna zelišča, raznovrstno zelenjavo in rože.

Na zeliščnem vrtu, kateremu je odmerjeno največ prostora, rastejo številna zelišča, kot so melisa, bazilika, origano, timijan, gladiščnik, vinska rutica, ajbiš, žajbelj, kamilica, rožmarin, sivka, pelin, hermelika, različne sorte dišeče mete, marijin list, gozdne jagode in še mnogo drugega. Iz njihovih cvetov potem člani sekcije v zimskih mesecih  iz njih pripravljao različne čaje ali pa jih dodajo k različnim kuhanim jedem, da potem dobijo lepšo aromo, vonj in okus.

Bogojinski ograček čez leto obiščejo turisti in izletniki, kjer jim ga člani sekcije predstavijo vrt. Ob prazniku Marijinega vnebovzetja člani sekcije na njem vsako leto   naberejo pridelana zelišča in sicer dan pred praznikom, ko zelišča in cvetlice obrežejo in jih povežejo v šope in jih potem na sam praznik ponesejo na blagoslov v domačo župnijsko cerkev ali v romarsko cerkev v Turnišče. Na ogračeku tudi raste drevo kalina, katero prav tako povežejo v šope za blagoslov.

Čez leto imajo člani sekcije polne roke dela, saj se na ogračeku srečujejo vsako sredo. Najprej uredijo vse potrebno, potem pa si za nekaj časa sedejo na klop pod domačo brajdo, kjer stečejo pogovori o tem in onem.

Na eko zeliščnem vrtu člani sekcije uporabljajo grablje, škarje, metle, motike in seveda dobro voljo, oziroma vse kar se je nekoč uporabljajo na kmetiji.

Pred leti so v neposredni bližini uredili lesen prostor, kjer imajo shranjeno različno orodje za opravila na ogračeku in zeliščnem vrtu. Bogojinski ograček pa je obdan z živo mejo.

Letos še čakajo člane sekcije razne delavnice, kjer bodo v kulturnem domu izdelovali različne okraske, pripravljajo pa se tudi na postavitev jaslic na prostem pod župnijsko cerkvijo.

Pot po kateri hodijo in katero so člani sekcije začrtali pred 13 leti lepo negujejo in z novimi vsebinami dopolnjujejo. Ključ do uspeha so torej uresničili, sedaj po toliko letih na prehojeno pot gledajo z lepimi občutki in spomini na minula opravljena dela, ki jih je bilo vsako leto kar veliko.

Jože Žerdin