Čipke iz Maribora

26 novembra, 2021
0
0

Na čipkarski razstavi, ki jo je ob svoji 15. obletnici v Pušenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju pripravila kljekljarska skupina Mürske ribice, je sodelovalo tudi Filatelistično društvo iz Maribora. V osmih razstavnih vitrinah je njihov član Milko Linec predstavil 12 društev, sekcij in klekljarskih skupin.

Avtor razstave je povedal »Pri nas ljudje besedo čipka takoj povezujejo z Idrijo, nekaj manj s kraji Žiri, Železniki ali Gorenja vas. Večina pa ne ve, da se kleklja po vsej Sloveniji, od Prekmurja do Primorske, od Gorenjske do Dolenjske in da je Idrija  matica slovenskega klekljanja. Po stagnaciji te dejavnosti v 80. letih 20. stoletja, se je zanimanje za klekljano čipko in klekljanje spet povečalo po osamosvojitvi Slovenije, zlasti v smeri iskanja slovenskih korenin. Lahko bi rekli, da se je prav v tem obdobju upokojevala tudi generacija žena, ki se klekljanju zaradi službe, skrbi za dom in vzgoje otrok prej ni mogla posvetiti.

Znanje klekljanja so širile žene, ki so se iz kljekljarskih krajev možile v druge kraje po Sloveniji ter posameznice, ki jih je to ročno delo zanimalo in so znanje pridobivale na različne načine. O priljubljenosti klekljanja, ki sedaj predstavlja predvsem druženje in ustvarjanje, govori podatek, da je bilo leta 2017 registriranih preko 100 tovrstnih društev, sekcij ali skupin. Točnega števila, koliko klekljaric je v Sloveniji, ni. Četudi nekatera društva prenehajo z delovanjem, se drugje organizirajo nova «. 

Avtor z  razstavo Zanke in zobci – Slovenija kleklja, predstavlja kraje, v katerih klekljanje živi in se o njih poredko piše, delajo pa ravno tako zavzeto in kakovostno. Pri predstavitvi najprej predstavi kraj, nato zgodovino kdaj in kako je čipka v kraj prišla, sledi primerek prave čipke in nato sledijo dokumentarni in filatelistični materiali. Na zadnjih panojih so predstavljene filatelistične izdaje, ki so jih filatelisti pripravili ob 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA 2016 v Ljubljani. Takrat je bilo na 18 različnih krajih po Sloveniji v uporabi kar 21 priložnostnih žigov in izdaj.  Tudi za filatelistično obeležitev razstave v Veržeju je avtor razstave pripravil osebno znamko, priložnostni poštni žig in priložnostni ovitek, ki ga je založilo Filatelistično društvo Maribor.  

Jože Žerdin