Vonj iz krušne peči

10 decembra, 2021
0
0

Turistično društvo Cven pri Ljutomeru  deluje že dobrih 20 let. Člani društva ohranjajo stare kmečke običaje, navade in kulinariko, ki so jo podedovali od svojih prednikov.

Zelo znana je prleška tünka,  ohranjajo pa tudi druge prleške jedi. Kar nekaj krat na njihovem prireditvenem prostoru na Grüntu pripravljajo tudi kmečko tržnico. V večnamenskem prostoru društvenega objekta pripravljajo tudi kulinarične razstave. Na zadnji so bile na ogled postavljene  stare jedi iz koruzne in pšenične moke ter ocvirkov. Vse sestavine so bile domače;  pecivo in pogače za razstavo pa so spekle članice društva.

Na razstavi so bile potice, zabeljena polenta, ocvrte hrenovke v koruznem testu, kifelčki, ocvrta poletna z ocvirki s prilogo, kvasenice, postržjače in palačinke z dodatkom koruzne moke. Na voljo je bila pijača iz grozdja trt samorodnic,  ki rastejo na brajdah na Grüntu in steklenično belo vino iz prleških vinogradov.

To so bile jedi, ki so jih njihovi predniki jedli v času kožühanja koruze in drugih kmečkih opravil ter nazdravili z domačim bio vinom. Ob koncu so razstavljene jedi brezplačno razdelili med obiskovalce.

Vsi, ki so si ogledali kulinarično razstavo, so pohvalili gospodinje – članice društva, saj je to bila prava paša za oči in marsikomu so se pocedile sline od dobrot. Članice društva pa so v krušni peči pekle ajdove krapce, kvasenice in postržnjače in sicer Marija Košnik, Marina Graj in Viktorija Vičar (na fotografiji od leve).  Sicer v krušni peči na Grüntu članice društva jedi pečejo že dobrih 20 let in ohranjajo jedi svojih babic.

Turistično društvo vodi podpredsednica Jožica Bratinščak.

Jože Žerdin