Po blagoslov že 25.

27 decembra, 2021
0
0

Tega so včeraj, na god sv. Štefana, ki je med drugim zavetnik konjev, pred krajevno župnijsko cerkvijo sv. Marjete pripravili kljub omejitvam za druženje. Farni župnik Marjan Nemec letos konjem ni tradicionalno blagoslov podelil osebno in v obliki kruha in soli, pač pa le od daleč. Je pa to dolžnost opravil neumorni predsednik konjeniškega kluba Jože Horvat.

Letos blagoslov ni bil opravljen na način prejšnjih let, ko so jezdeci s konji prijezdili pred cerkev in se tam zbrali, pač pa v obliki ježe oziroma povorke. Tudi lani so se morali v Pernici prilagoditi zdravstvenim razmeram, saj tedaj na prizorišču konjev sploh ni bilo. Župnik je blagoslovil kruh in sol, predsednik ga je razdelil konjenikom, ti pa so potem svojim iskrim živalim dobljeno razdelili doma. So med redkimi, ki zaradi korona virusa tradicije blagoslova konjev niso prekinili niti lani, niti letos.

Letošnjega štefanovega blagoslova se je v Pernici po drugi jutranji maši, v snežni idili in v zelo okrneni obliki udeležilo 30 konjev, s katerimi so jezdeci prišli iz širšega območja Slovenskih goric, okolice Maribora in celo iz Majšperka v Halozah.