Klen Prlek

15 januarja, 2022
0
0

V Bučečovcih v Prlekiji (Občina Križevci pri Ljutomeru) z ženo Elizabeto živi Anton Šijanec, ki je vstopil v 94. leto svojega življenja.  

Življenje mu ni bilo postlano z rožicami. Kmečko delo na kmetiji ga je krepilo, enako v gradbenem podjetju v Gornji Radgoni in tovarni Usnjarne v Ljutomeru, kjer je bil zaposlen. V času vojne je bil poklican v nemško vojsko, ko je bil star 16 let. Ker pa je bil še mladoleten, so ga poslali domov na civilno služenje vojske. Po vojni je delal na kmetiji v Bučečovcih. Leta 1960 je podedoval posestvo v Iljaševcih ter se z družino preselil tja. Ker je bila kmetija majhna, se je zaposlil.  Ob delu je ves čas pomagal ženi na kmetiji.

Ponosen je na sina Zvonka in hčerko Darjo, na vnuke in pravnuke. Na jesen življenja živi s sinom Zvonkom in njegovo družino,  še vedno poskrbi in rad priskoči na pomoč vsakemu, ki je pomoči potreben.  Najbolj aktiven je bil  v sekciji za ohranitev kulturne dediščine in v sekciji ljudskih pevcev Kulturnega društva Kajer. Je prejemnik zlate Maroltove značke za kulturno ustvarjanje. Že več kot 70 let pa je aktiven član domačega prostovoljnega gasilskega društva.

Spominja se časov, ko je bil med ustanovitelji kulturnega društva Kajer Bučečovci in je hkrati vesel, da mladi rod ohranja bogato kulturno dediščino kraja. Še vedno vsako leto nastopa na etnološki prireditvi »Dragi sosed dober den«, kjer mladim še na slikovit način prikaže kanček nekdanjih kmečkih opravil na kmetih. Anton pa je zelo povezan z domačo župnijo Križevci pri Ljutomeru, kajti vrsto let je pel v mešenem cerkvenem pevskem zboru na koru v cerkvi ter na pogrebih.

Kljub letom je še dobrega zdravja in dobrega spomia na prehojenih 94 let življenja. Recept, da se učakaš dolge starosti, pravi Anton, je v tem, da moraš biti vedno delaven. Uživa domačo hrano, vsak dan  kozarec rujnega vina, kar mu daje moč, da se potem bolje počuti.   

Vsak dan se oglasi v domači delavnici podjetja Vald, katero tradicijo nadaljuje vnuk. Še vedno pa rad prebira razne časopise in knjige. V matični občini Križevci in tamkajšnjem društvu upokojencev se vsako leto spomnijo na starejše krajane. Tako sta mu lepe želje za visok življenjski jubilej zaželela župan občine mag. Branko Belec in predsednica društva upokojencev Milica Halmer.

Jože Žerdin