Tudi pero je (lahko) orožje

12 februarja, 2022
0
0

Prireditveni prostor so napolnili ustvarjalci zbornika in ljubitelji umetniške besede. V zborniku najdemo besedila 22 literatov, likovno opremo pa so prispevali slikarji, ki delujejo v krožku pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Abramušiča.

Zbornik je izšel v nakladi 150 izvodih. Prireditvi sta prispevala dodano vrednost z zimzelenimi melodijami uveljavljenih lendavskih glasbenih mojstrov Pera Koše na violini in Emila Pala na klavirju.

Lendava se ponaša s številnimi  zelo dejavnimi ljubiteljskimi ustvarjalci. Med njimi je lepo število literatov, združenih v literarni skupini Pobiralci rose in delujejo pod okriljem Zveze kulturnih društev Lendava.

Zbornik z enakim imenom izhaja od leta 2013. Sprva so bila v njem objavljena besedila z literarnih večerov, ki so se odvijalii enkrat mesečno, zdaj pa ima bolj sodobno vsebinsko zasnovo in zahvaljujoč likovnikom tudi zanimivejšo likovno opremo. 

Na predstavitvi je predsednica ZKD Lendava in urednica zbornika Elvira Vaupotič Göncz    poudarila, da gre za pomembno zbirko besedil, nastalih v »covidnem« času. Avtorji z njimi na svoj način kljubujejo omejitvam, ki jih zahteva čas epidemije. Na srečo lahko pisatelji, pesniki in likovniki ustvarjajo tudi v osami,  in drži, da je  najboljši beg oz. umik pred strahom, stiskami in črnogledimi napovedmi prav ustvarjanje, tako besedno kot likovno.

Razveseljivo je, da je svoje izdelke prispevala tudi skupina mladih ustvarjalcev, kar pomeni, da zanimanje za domačo literaturo ne bo usahnilo. Sourednica zbornika Olga Paušič je predstavila vsebinsko plat zbornika.

V tokratnem lahko beremo veliko lirskih pesmi z najrazličnejšo vsebino, od ljubezenskih do družbenokritičnih, bivanjskih, pa tudi nekaj hermetičnih je vmes. Napisane so v slovenskem, madžarskem in srbskem jeziku ter v prleškem in prekmurskem narečju. Prozna besedila je prispevalo manj avtorjev, zanimiva pa so, ker zrcalijo naš vsakdanjik, gre pa tudi za avtobiografsko spominsko pisanje, za zrcalo trenutnih razmer, ki niso prijazne ne do posameznika ne do sveta in družbe.

Druženje ob kulturnem prazniku je bilo tudi dobra priložnost za razgovor o stanju ljubiteljske umetnosti in odnosu krajanov do le-te v Lendavi.

 

Jože Žerdin