Rekrutacija kot nekoč

8 maja, 2022
0
0

Pred 16 letih so v Beltincih obudili nekdanji običaj rekrutacije mladih fantov. V času obveznega služenja vojaščine je rekrutacija potekalo vsako leto, saj je bila namenjena mladim, ki so dopolnili 18 let in so postali vojaški obvezniki.

Jože Žerdin piše, da se starejši še spominjajo tistih lepih časov, ko so se z okrašenimi vozovi popeljali na rekrutacijo v Lendavo in so dobili poziv za služenje vojaškega roka. Takrat so mlade spremljali njihovi starši in dekleta. Da pa spomin na nekdanje čase ne bi šel v pozabo, so se letos v občini Beltinci skupaj z ministrstvom za obrambo odločili in v petek, 6. maja v Beltincih za pet občin Dolinskega pripravili 16. rekrutacijo mladih rojenih v letu 2004. Letos jih je bilo 83. 

Ker pa zaradi epidemije dve leti rekrutacija ni bila, so se jim tokrat pridružili mladi, ki bi morali biti na rekrutaciji že v letu 2020 in 2021.   

Kar 257 mladih iz občine Beltinci, Odranci, Črenšovci, Velika Polana in Turnišče se je v Beltince pripeljalo z okrašenimi traktorskimi vozovi. Že dopoldne se je v središču Beltincev slišala lepa domača ljudska pesem iz grl mladih. Zaigrali so mladi glasbeniki, ki so dali še večje vzdušje dogodku.

V povorki so se mladi na vozovih odpeljali v beltinski park, kjer je na dvorišču pri gradu potekala osrednja letošnja rekrutacija. Na rekrutacijo so prišli predstavniki slovenske vojske, predstavniki ministrstva za obrambo z ministrom, športnik Filip Flisar zaposlen v slovenski vojski. Na dvorišču gradu so se predstavile enote slovenske vojske s svojo opremo.

  

Najprej je mladim spregovoril župan občine Beltinci Marko Virag, ki je povedal, da so v občini Beltinci upravičeno ponosni na številne dogodke, običaje, šege, ki so prerasli v nesnovno kulturno dediščino in prav rekrutacija je eden izmed takih dogodkov. Rekrutacija pa je priložnost za razmislek o domoljubju, pa je v svojem nagovoru med drugim poudaril minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Po formalnem delu so potem mladi peš odšli v dvorano kulturnega doma, kjer so jim predstavili lik vojaka, jim podali informacijo s pravicami in dolžnostmi vojaških obveznikov.

Ob koncu so se mladi poveseli, zapeli in zaplesal. Tako mladi, kot ostali obiskovalci rekrutacije pa so lahko okušali vojaški pasulj, članice Turističnega društva Beltinci pa so vse brezplačno pogostile z ocvrtimi langaši.