Divji ples narave se nadaljuje

3 junija, 2022
0
0

Skoraj ni več obsežne nevihte, ki se ne bi sprevrgla v neurje s točo in vetrom. Pred dvema tednoma seje začelo na Kočevskem, nadaljevalo v Tuhinjski dolini in delu Slovenskih goric. Čez nekaj dni je toča udarila v Prekmurju, včeraj na Koroškem in širšem delu Štajerske.

Kot je za Kmečki glas povedal Igor Škerbot, specialist za poljedelstvo, vrtnarstvo in okrasne rastline, je bilo v poznem popoldnevu včeraj najhujše  na širšem območju Koroške, severnem delu Spodnje Savinjske doline ter širšem Kozjanskem in Obsotelju. Po poljščinah, vrtninah in v trajnih nasadih je klestila močna in ponekod kot jajce debela toča, spremljali pa so jo močni nalivi in vetrom. 

»Po prvih ocenah in informacijah, ki jih svetovalci in svetovalke KGZS-Zavod Celje še zbiramo in si škodo ogledujemo na terenu, so znotraj omenjenih območij najbolj prizadeti posevki poljščin (žita – ječmen, pšenica, tritikala…), krompir, oljne buče in koruza, posevki zelenjave na prostem (kapusnice, solatnice, čebulnice, in stročnice, pa tudi  trajni nasadi – hmeljišča, sadovnjaki in vinogradi,« pravi in dodaja, da bodo na najbolj prizadetih obočjih  pridelki zmanjšani tudi do 80 in več, ponekod pa so uničeni v celoti.

Ker so bili posevki ozimnih in jarih žit v fazi klasenja in cvetenja, poudarja Škerbot, so mnogi klasi zelo poškodovani, tudi polomljeni. »Če so posevki bili zaščiteni pred boleznimi in škodljivci, opozarjamo pridelovalce, da je potrebno počakati na iztek karenc fitofarmacevtskih sredstev (FFS) in takšni posevki niso primerni za krmo živalim oziroma naj pridelovalci  preverijo, če so FFS sploh primerni in imajo dovoljenje za namen siliranja.«

Kmetovalcem, ki so utrpeli škodo,  svetuje, naj v tem trenutku aktivno pristopijo k reševanju šoka in stresa, ki so ga rastline doživele.

Svetuje uporabo biostimulativnih pripravkov iz aminokislin, morskih alg in izvlečkov rastlin s katerimi uporabniki krepijo rastline in jim pomagamo pri ponovni rasti in razvoju, šele potem naj posežejo po uporabi fungicidov. »Doslej smo veliko priporočil izdali  tudi z namenom, da v primerih mešanja omenjenih pripravkov ali gnojil in FFS pred tem natančno preberejo navodila in jih tudi upoštevajo, še posebej, če je svetovano, da mešanja pri določenih sredstvih niso dovoljena.«

Ker je zlasti na njivskih površinah veliko škode povzročila tudi vodna erozija, pridelovalce pozivajo,  naj takoj, ko bodo talne to dopuščale, posevke poljščin okopljejo, prečešejo ter razbijajo zbita in zaskorjena tla in po potrebi tudi dognojujejo z dušičnimi gnojili ter hkrati odstranijo nanose rodovitnega sloja tal iz jarkov, cest, poti in jo vrnejo na njivske površine.

»Popis in zbiranje informacij o obsegu in nastali škodi zaradi toče se bo v naslednjih dneh nadaljeval, zato bodo podrobnejše ocene in opis stanja na voljo v naslednjih dneh v začetku novega tedna,« še poudarja.

 

Danes pozno popoldan bi bo prizadeta območja na večih lokacijah ogledala tudi kmetijska ministrica Irena Šinko.