Toča klesti, obrambe pa od nikoder

8 junija, 2022
0
0

Dolgotrajna postopkovna določila Zakona o javnem naročanju so razlog, da je toča dejansko izvedbo letalske obrambe naročnike – državo in občine, tudi letos prehitela po levi in desni.

Praktično ne mine  teden, ko toča v rastlinski pridelavi tudi na branjenem, več kot 3.800 km2 velikem območju 71 občin SV Slovenije (vseh iz statističnih regij Pomurje in Podravje, občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občine Podvelka iz Koroške statistične regije), ne bi povzročala  gospodarsko škodo. Običajno so škodo povzročala neurja s točo šele sredi poletja, letos že maja.

Hitreje ne gre!

Spomnimo: Vlada RS je dvoletni sklep o sofinanciranju letalske obrambe (za leti 2022 in 2023)  sprejela 17. marca letos. Vselej ga podaljšuje za dve leti. Kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, sklep Vlade do sedaj še nikoli ni bil sprejet tako zgodaj, saj da gre zaradi različnih stališč posameznih resorjev do učinkovitosti obrambe pred točo za zahteven postopek usklajevanja gradiva.

Sklep vlade je določil, da se proračunska sredstva Republike Slovenije namenijo za sofinanciranje aktivnosti letalske obrambe v deležu do 35 % vrednosti projekta, v kolikor je izkazan tudi zadosten interes lokalnih skupnosti (vsaj polovica občin z branjenega območja), ki potem zagotovijo razliko denarja.

Letos je k skupnemu javnemu naročilu pristopilo 63 občin (od 71). Iz javnega naročila je bilo razvidno, da ponudbena vrednost izvajalca ne sme preseči zneska 267.959,71 brez DDV.

 

Izbran LC Maribor

Do podpisa pogodbe z izbranim izvajalcem so bili izvedeni številnih postopki: MKGP je takoj po sprejemu sklepa vlade občine na branjenem območju povabilo k predložitvi pooblastila za izvedbo skupnega javnega naročila. Odločitev občin je bila prostovoljna. Po prejemu pooblastil v roku in podpisu sklepa o začetku postopka javnega naročanja, je 8. aprila objavilo obvestilo o javnem naročilu na portalu javnih naročil in v Dodatku k Uradnemu listu EU.

Po roku za oddajo ponudb za izbiro izvajalca (9. maj) je bil naročnik v skladu z veljavno zakonodajo dolžan pregledati ponudbe in preveriti predložena dokazila. Kot so nam potrdili na kmetijskem ministrstvu, se je na razpis tudi letos prijavil le en izvajalec, in sicer Športno društvo Letalski center (LC) Maribor. Obrambo na tem območju izvaja že več kot 40 let.

»Zaenkrat postopki tečejo po načrtovani časovnici. V kolikor ne bo posebnosti, pričakujemo, da bi se aktivnosti, povezane z letalsko obrambo pred točo, lahko začele izvajati 10. junija 2022, kot je bilo to načrtovano z javnim naročilom,« pravijo na ministrstvu. Dodali so še, da bo pogodba z izbranim izvajalcem sklenjena  do vključno 15. septembra 2022.

 

Petletni  programi in pravična delitev bremena

Župani nekaterih občin, ki so tudi letos pristopili k sofinanciranju izvajanja obrambe, so že pred časom pozivali, naj države z izbranim izvajalcem čim prej podpiše pogodbo za izvedbo obrambe. Vzpostavi pa naj se tudi nacionalna strategija proti naravnim nesrečam, kjer se dodatno precizirajo obramba proti neurjem in točo ter poplavami.

Da letalsko obrambo ne bi vsako leto prehitela toča, Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik med drugim poudarja, da se mora program za obrambo pred točo razširiti vsaj na 5 let in se mora izvajalec obrambe  izbrati pravočasno, že v mesecu februarju oziroma marcu za tekoče leto. Finančne obveznosti za občine pa naj se zagotovijo po pravičnem razredu – polovica zneska naj se določi po številu prebivalcev in polovica po površini občine.

 

 FOTO: arhiv KGZ Celje