Košnja na Jugovem

9 junija, 2022
0
0

Klub ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja Beltinci je v sadovnjaku na Jugovem v središču Beltincev pripravil sedmo mednarodno košnjo trave na stari način.

Košnja trave z ročnimi kosami je potekala v sadovnjaku, kjer rastejo več kot 200 let stara avtohtono sadno drevje – jablane, slive, hruške.  Med 20 kosci sta bili tudi dve ženski, Helena Cigan iz Beltincev, članica Kluba, in Cvetka Žnidarič iz Stare Nove vasi v občini Križevci pri Ljutomeru, sicer članica Društva za ohranjanje tehnične kulturne in nepremične dediščine Oldtajmer Stara Gora.

Med korci je bil tudi 95-letni član Kluba Štefan Zadravec iz Lipe. Na koncu je dejal, da so nekoč kosci kosili počasi, saj so imeli več čas, in potem se je travnik lepo pokosil. Tedaj je bilo tudi veliko med sosedske pomoči, danes pa je to redkost. Ivan Zadravec, predsednik Kluba je v goste na košnjo povabil tudi kosce in kosice iz sorodnih in prijateljskih društev iz bližnje in daljne okolice, tudi iz sosednje države Avstrije.

Preden so kosci in kosice začeli s košnjo, so jih nabrusili, da so potem lažje in hitreje kosili.  Ko so travo pokosili, so jo ženske z železnimi vilami raztrosile, da se potem hitreje posušila. Ko bo trava postala seno, jo bosta na svoj dom odpeljala člana kluba Ladislav in Jožica Horvat iz Beltincev za krmljenje zajcev.