Brnenje motornih žag

8 avgusta, 2022
0
0

O pomenu varnega dela v gozdovih z motorno žago  so opozorili tudi na območnem tekmovanju za najboljše sekače v Pomurju. Po poročanju Jožeta Žerdina se je namreč 20 njih z obeh bregov Mure udeležilo 23. izbirnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov v Pomurju.

Organizatorja tekmovanja je bil Zavod za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota in hotiška krajevna skupnost. Tekmovanje v spretnosti in hitrosti v žaganju je potekalo na prireditvenem prostoru v Nogači ob hotiškem brodu in potoku Jedro.   

Zanimiv dogodek je na Hotizo privabil številne lastnike gozdov in ostale obiskovalce, ki so si tekmovanje ogledali z velikim zanimanjem in morda marsikaj spoznali ter se tudi naučili. Pred začetkom tekmovanja je zbrane pozdravil direktor Območne enote za gozdove Pomurja Štefan Kovač. Udeleženci tekmovanja so tekmovali v več disciplinah, in sicer po novem pravilniku, ki vključuje tudi menjavo verige na listu žage in obračanje letve. Sicer pa kombinirano rez, precizno rez na podlagi, zasek in podžagovanje, kleščenje in podiranje droga na balon.

Tekmovanje v hitrosti in spretnosti so spremljali sodniki iz območne enota za gozdove za Pomurje.  Rdeča nit tekmovanja je bila v tem, da si je tekmovalec pred tekmovanjem pripravil žago in z njo tekmoval.

Dobra priprava žage je pogoj za dobro in varno delo. 

Sočasno s tekmovanjem  je bil ogled in servis žag vseh znamk, ki ga je opravil serviser žag. Ta je opravil tudi pregled vseh tekmovalnih žag, saj so bili dani poudarki tudi na varnostnih elementih tega delovnega stroja. Tudi vsak tekmovalec je bil opremljen z zaščitno obleko, čelado, rokavicami, ob sebi je moral imeti prvo pomoč in druge pripomočke.

Ob koncu tekmovanja so najboljši prejeli  praktične nagrade in spominsko nagrado. Zmagal je Primož Sukič iz Dolnjih Slavečev, ki je zbral 1269 toč. Drugi je bil Gregor Bec ml. iz Grabšincev (1168 točk),  tretji pa Janez Horvat (1137 točk).