Anino v Višnji Gori

9 avgusta, 2022
0
0

Lepo urejeno staro mestno jedro, ki nosi ime Mestni trg, je bilo zadnji konec tedna v juliju spet prizorišče pestrega dogajanja v okviru tradicionalnih prireditev Aninega sejma. Za uspešnost izvedbe so moči združila  vsa višnjanska društva s sodelovanjem Zavoda prijetno domače, Hiše kranjske čebele, pa tudi Občine Ivančna Gorica.  Ker je zadnji dve leti vse bolj priljubljena poletna prireditev zaradi koronskih omejitev odpadla, je bila letošnja morda najbolj veličastna doslej.

Tridnevno dogajanje se je začelo s petkovim odprtjem razstave slik na temo živali in narave ljubiteljskega slikarja, sicer strokovnjaka za divjad in lovstvo dr. Huberta Zeilerja. Že pred leti se je priljubljeni zamejski Slovenec z avstrijske Koroške  zaradi ljubezni preselil  na Vrh pri Višnji Gori. Razstava je bila v času sejma ogled v Mestni hiši.

V čast cesarju Frideriku III. Habsbuškemu, ki je daljnega 1478. Višnji Gori podelil mestne pravice, so mu na pročelju nekdanje mitnice, nedaleč od Hiše kranjske čebele, ob prisotnosti umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja in dr. Milčka Komelja, podpredsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti, odkrili spominsko obeležje. Delo akademskega slikarja Mirka Bratuše so častno namenu predali najstarejši meščani, dr. Beno Pehan, Franc Godeša in Pavel Groznik. Srednjeveški pridih, ki je bilo za uveljavitev tega mesteca na prostoru Dolenjske in Kranjske zelo pomembno, je z glasbo in petjem dodala Bojana Čebej iz zavoda Svitar kot Eleonora Rihemberška. 

Sejem sta si tudi letos ogledala Pavel Groznik (levo), prvi nadzornik turističnega društva in Franc Godeša, častni član društva in častni predsednik občinske turistične zveze.<br><br>  Sejem sta si tudi letos z zanimanjem ogledala Pavel Groznik (levo), prvi nadzornik turističnega društva in Franc Godeša, častni član društva in častni predsednik občinske turistične zveze.

 

Ključni za organizacijo sejma v družbi likov iz preteklosti (od leve): Janez Kastelic, slikar samouk, Marjeta Lovrić Simoniti, predsednica turističnega društva, Danica Zajc, Jožica Podržaj, Milica Glažar, Jelka Gros, Jože Gros in Karmen Gorše. Ključni za organizacijo sejma v družbi likov iz preteklosti (od leve): Janez Kastelic, slikar samouk, Marjeta Lovrić Simoniti, predsednica turističnega društva, Danica Zajc, Jožica Podržaj, Milica Glažar, Jelka Gros, Jože Gros in Karmen Gorše.

Nedelja je bila v znamenju semanjega dne, ki se je v cerkvi Sv. Ane kakopak začelo s prvo in drugo mašo. Vmes je dvakrat z bobom mestni klicar Janez Koščak oznanil začetek sejma.

Janez Koščak kot mestni klicar.<br><br> 

Janez Koščak kot mestni klicar.

 

Na 33 stojnicah od Brežic do Blejske Dobrave, od Prekmurja do Kopra so se s ponudbo domače in umetnostne obrti predstavili rokodelci in drugi iz vse Slovenije. Številnim obiskovalcem so bili na voljo tudi domači pridelki, največ medu. V delavnicah, pa tudi sicer bila je prikazana pridelava lanu, lončarjenja, klekljanja in izdelava preje, zobotrebcev, košar, pletenja v iz ličja. In še kaj.

Ponudniki iz Prekmurja (od leve): Anica Kosednar, Lilijana Lilijana Lukač ter Štefan in Silva Županek.

Ponudniki iz Prekmurja (od leve): Anica Kosednar, Lilijana Lilijana Lukač ter Štefan in Silva Županek.

S svojo ponudbo rož na sto in en način so se na stojnici predstavile tudi članice Društva podeželskih žena Ivanjščice iz Ivančne Gorice. S svojo ponudbo rož na sto in en način so se na stojnici predstavile tudi članice Društva podeželskih žena Ivanjščice iz Ivančne Gorice.

Višnjanski sejem je bil tudi letos poln drugih zanimivih dogajanj: sejem je obiskala žužemberška gospoda in Turjaški vitez.

Brez njih ni sejma: Vitez Turjaški s spremljevalko. Brez njih ni sejma: Vitez Turjaški s spremljevalko.

Po kraju in na prizorišče so se spet pripeljali starodobniki  Oldtimer cluba Škofljica in Citroen kluba Slovenije, za jezdece in vozove s konjsko vprego pa so tradicionalno poskrbeli člani Društva prijateljev konj Višnja Gora. Obiskovalcem je bil v Hiši kranjske čebele, v katero so pred dvema letoma domiselno preuredili mogočno staro šolo, na ogled edinstvena interaktivna razstava s predstavitvijo zgodovine in življenja kranjske čebele. Bil je še  vodni ogled učnega čebelnjaka in mestnih znamenitosti.

Anin sejem, kot ga poznamo z razglednic. <br><br> Sejem so tudi letos popestrili domači konjarji s svojimi iskrimi živalmi. 

Na ploščadi pred cerkvijo, kjer je tudi obeležje polža, je podžupan Tomaž Smole organizatorjem ob 25. izvedbi prireditve Anin sejem izročil županov spominski kovanec Prijetno domače. Priznanje je v imenu organizatorjev sprejela predsednica TD Višnja Gora Marjeta Lovrič Simoniti.

 

Polž kot simbol Višje Gore je bil tudi na sejmu. Z več njimi  so se v glavnem mladi pomerili  v  edinstvenih polžjih dirkah.<br><br>  Polž kot simbol Višje Gore je bil tudi na sejmu. Z več njimi  so se v glavnem mladi pomerili  v  edinstvenih polžjih dirkah.

 

Vse fotografije: Travnik, Ivančna Gorica