106 let Marije Žekš

14 avgusta, 2022
0
0

Ne zgodi se ravno pogosto, da bi kdo obhajal 106. rojstni dan. In to se je zgodilo v petek, 12. avgusta Mariji Žekš, sicer dolgoletni stanovalki doma starejših v Ljutomeru.

Kot piše Jože Žerdin, so se poleg njene družine slavja udeležili tudi stanovalci in zaposleni, ki so počaščeni, da lahko skrbijo za slavljenko Marija Žekš, ki je ne le priletna ženica, ampak tudi nadvse pozitivna in prijetna oseba.

V domu so pripravili tudi krajši kulturni program, direktor mag. Tomislav Nemec in vodja zdravstvene nege Andreja Bogdan pa sta Žekšovi čestitala v imenu stanovalcev in zaposlenih ter ji podarila domsko torto in šopek izbranih rož. Torto je prerezala slavljenkina hčerka Olga, poskusili pa so jo lahko vsi navzoči. Vnukinja Romana se je v imenu družine zahvalila za čestitke ter prireditev in poudarila, da se babica Marija v domu dobro počuti ter med drugim dodala, da babico pozna kot skromno, potrpežljivo gospo dobrega srca, ki se rada lepo uredi ter ceni red in čistočo.

Marija Žekš se je rodila 12. avgusta 1916 v Dreveniku pod Bočem z dekliškim priimkom Kovačič. Odraščala je pri rejnici v Mariboru. Delati je začela že pri štirinajstih letih, in sicer v tekstilni tovarni MTT v Mariboru, kasneje je delal v različnih službah. Poročila se je s Prekmurcem Alojzem Žekšem in se leta 1939 z možem preselila v Pečarovce, kjer je bila zaposlena kot kuharica na osnovni šoli Pečarovci. V življenju je rodila hčerko Olgo in sina Mirka. Ponosna je na svoje vnuke in pravnuke. Upokojila se je leta 1968, po upokojitvi se je njeno življenje umirilo. Leta 1999 je postala vdova. Marija zadnja leta preživlja v Domu starejših občanov Ljutomer.

Vesela in srečna je, da je dočakala visoko starost, v domu pa se najbolj razveseli obiska svojih najdražjih. Rada se tudi druži s stanovalci doma. Negovalke in medicinske sestre jo opišejo kot potrpežljivo, dobrosrčno in prijazno gospo, ki nam je vsem mlajšim lahko navdih. Marija Žekš je trenutno ena najstarejših Slovenk.