Omamne dišave po Lendavi

28 avgusta, 2022
0
0

V Lendavi, od leta 2011 v svetovni prestolnici bograča, se tik pred jesenjo zgodi največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, Bogračfest. Po mnenju prirediteljev – nosilni je bil tudi letos Zavod za turizem in razvoj Lendava, ob njem pa tudi številne druge organizacije v občini,  velja tekmovanje tudi za največjo kulinarično prireditev v Sloveniji. Lani so organizatorji poskrbeli, da so v velikanskem kotlu skuhali kar 1.801 liter bograča za Guinessovo knjigo rekordov. Tudi letos je  Bogračfest 2022 potekal pod okriljem Festivala Vinarium in se je zgodil včeraj.

Obiskovalcev se je trlo od blizu in daleč.

Na tekmovalnem prostoru na Glavni in Mlinski ulici v središču mesta se je na 700 metrih v kuhanju v kotličku in na odprtem ognju  letos pomerilo 63 ekip, ki so se potegovale za naziv mojstra bograča in za najlepše urejen delovni prostor. Najboljši bograč je po oceni komisije, ki jo je vodila Zdenka Tompa, skuhala ekipa podjetja Filc Mengeš, proizvodni obrat Lendava.

Drugo mesto so osvojili tekmovalci podjetje Eko park iz Lendave, tretji pa so bili mojstri bograča iz Thermal Resort Lendava. Komisija je skupaj podelila 12 zlatih priznanj.

Dobitniki zlatih priznanj. 

Za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili tisto, ki so ga imeli tekmovalci Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava.

 

Festival Vinarium, ki se letos s številnimi dogodki – tudi 7. rojstnim dnevom razglednega stolpa Vinarium, odvija od 26. avgusta do 4. septembra, ter ponuja številne kulturno-kulinarično obarvane dogodke, bo drugi vrhunec doživel naslednjo soboto, 3. septembra z etnološko prireditvijo, 43. Lendavsko trgatvijo.

 

Foto: Mediaspeed