Klopotec že od leta 1977.

3 septembra, 2022
0
0

Ob vznožju Bogojine so slikoviti in lepo obdelani vinogradi, ki vsako leto dajo odlično vinsko kapljico.

Kot piše Jože Žerdin, se je druščina bogojinskih vinogradnikov pred velikim šmarnom – Marijinim praznikom,  tudi letos odločila za postavitev. Klopotec namreč postavljajo že od leta 1977 in to vsako leto. Prvi ga je postavil sedaj že pokojni Jožef Benkovič, nadaljeval je sin Igor Benkovič in sedaj tradicijo nadaljuje že njegov vnuk Blaž Benkovič.

Iz arhiva črno belih fotografij je tudi tista iz leta 1977, ko so klopotec postavili prvič. Iz arhiva črno belih fotografij je tudi tista iz leta 1977, ko so klopotec postavili prvič.

Daljnega 1977. je klopotec izdelal mojster-kolar Casar iz Strehovcev, a so ga zaradi dotrajanosti zamenjali z novim, ki je identičen prvemu.  Novega je izdelal lokalni mizar Matej Štefko iz Bogojine. Od ustanovnih akterjev so živi samo še trije – Janez Vogrin st., Igor Benkovič in Anton Horvat.

Bili so ves čas pri postavitvi klopotca (z leve): Janez Vogrin st., Igor Benkovič in Anton Horvat. Bili so ves čas pri postavitvi klopotca (z leve): Janez Vogrin st., Igor Benkovič in Anton Horvat.

Tradicionalno so se vsi sosedje-vinogradniki in povabljeni prijatelji tudi letos zbrali okrog velike maše in postavili so klopotec. Vetrnice, ki so narejene iz enega kosa spiralne deske in v dolžino mejijo 4,20 metra, krasi napis; “POJOČI VESELI VETER ČUVAJ NAM VINOGRADE.”  Veter že vrti vetrnici klopotca, saj v vinogradih že zori grozdje in klopotec poje svojo pesem in hkrati odganja ptiče, ki pridejo zobat grozdne jagode.

Po postaviti klopotca so veselo nazdravili z lanskim letnikom vina ter se okrepčali z domačimi dobrotami.

Potem, ko so klopotec postavili, je nastala skupinska gasilska fotografija. Potem, ko so klopotec postavili, je nastala skupinska gasilska fotografija.

V navadi je, da je klopotec postavljen do letošnjega martinovega, ko ga bodo sneli in shranili za postavitev prihodnje leto.