»Najboljša ne padejo daleč od drevesa«

15 septembra, 2022
0
0

Prvi val kampanje za sektor sadja se bo izvajal do 30. oktobra 2022

Kampanjo  Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvaja v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja.  

»Kampanja je namenjena splošni promociji sadja in promociji sadja ter proizvodom iz sadja označenega z znakom ”izbrana kakovost Slovenija”, ki potrošniku zagotavlja, da je sadje pridelano in predelano v Sloveniji, da je postopek pridelave in predelave dodatno kontroliran s strani neodvisnih kontrolnih organov, ter da tako sadje dosega dodatne kakovostne parametre.  S svojimi sporočili o lokalni, sveži in sezonski ponudbi sadja označenimi z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se kampanja dotika tudi trajnostnega razvoja,« so zapisali in dodali, da se bodo promocijske aktivnosti izvajale preko televizijskih oglasov in digitalnih orodij.

 

Delili bodo jabolka

V okviru kampanje bodo omenjeni trije pripravili tudi poseben dogodek, na katerem se bodo na šestih lokacijah po Sloveniji, ki bodo znane pred izvedbo dogodka, obiskovalcem stojnic delila jabolka z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«.

 

Dogodek bo v petek, 21. oktobra in bo – pravijo na ministrstvu, odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. Ker bo romocijske aktivnost spremljal slogan »Najboljša ne padejo daleč od drevesa«, bo dodatno poudarjen pomen izbire jabolk ter ostalega sadja iz bližine.

 

Nacionalna promocijska kampanja sektorja sadja se izvaja v okviru že obstoječega nacionalnega projekta »Naša super hrana«, ki je skupni projekt države ter različnih sektorjev pridelave in predelave hrane.

 

Promocija sadja od leta 2021

Dejstvo je, da na potrošnjo zelo vplivajo zapletene svetovne razmere (epidemija covida-19, ruska agresija na Ukrajino), kar povzroča pomanjkanje, draginjo in druga neravnovesja. Kupec se zato obnaša nepredvidljivo oz. stremi k bolj racionalni porabi svojih finančnih sredstev, kar posledično največkrat pomeni večje kupovanje cenovno ugodnih proizvodov, kar pa žal slabo vpliva na slovenske pridelovalce in predelovalce in družbo kot celoto.

Od leta 2021 se promocija po sistemu, ki ga določa Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (ZPKŽP), izvaja tudi za sektor sadja. Opravljene so bile tudi številne raziskave.  

 

Zadnje raziskave za sadje januarja letos kažejo naslednje rezultate: 

– 81% potrošnikov pozna znak “izbrana kakovost – Slovenija” na sadju,

– 60% potrošnikov kupuje sadje “izbrana kakovost – Slovenija”,

– 92% potrošnikov meni, da lokalno kmetijstvo in ohranjanje podeželja pomembno za dobrobit posameznika in družbe.

 

Najbolj naprej sektor mesa in mleka

V shemo IK so z dogovorjenimi specifikacijami med deležniki, ki so bile potrjene tudi na ravni EU,  že vstopili sektor mesa (goveje, prašičje, perutninsko in drobnica), sektor sadja ter sektor mleka in mlečnih izdelkov. V postopku vstopa v shemo je še sektor žit

 

Za vse tri sektorje se izvajajo 3-letna  programska obdobja promocije. Sektorja mesa je z  govejim mesom ter mesom perutnine ter mleka in mlečnih izdelkov sta vstopila že v 3. triletno programsko obdobje. Tako se promocija slovenskih proizvodov višje kakovosti pod oznako Izbrana kakovost Slovenija intenzivno izvaja od jeseni 2016. Rezultati promocije so vidni šele po večletnem rednem komuniciranju s potrošniki.

»Oglaševanje je eden od najpomembnejših mehanizmov za povečano prodajo na lokalnem trgu, saj ozavešča potrošnike o pomembnosti kupovanja lokalnih proizvodov, ter tako spodbuja povpraševanje tako trgovcev, kot predelovalcev po domačih surovinah in posledično prispeva k prehranski varnosti, pestrosti ponudbe, stabilizaciji in rasti lokalne prodaje ter na dolgi rok k izboljšanju prihodkov na kmetiji,« še menijo na kmetijskem ministrstvu.

 

Rahel zastoj

Ministrstvo je pred kratkim sprejelo Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopku priznanja označbe »Izbrana kakovost«, s katerim je sektorje, ki lahko vstopijo v shemo IK, razširilo na sektorje pridelave in predelave mleka, mesa, sadja, zelenjadnic, gob, zelišč, krompirja, žit, oljnic, oljk, grozdja za vino, hmelja, jajc, čebelarstva ter rib, drugih vodnih organizmov, ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture.

Ministrstvo ni prejelo nobenih novih vlog za priznanje označbe IK iz na novo navedenih sektorjev.