Za najboljše na svetu

20 septembra, 2022
0
0

Najprej se bodo najboljši orači z več kot 30 držav v osrednjem Irskem, nedaleč od glavnega mesta Dablin, pomerili na strnišču, v četrtek (22. septembra) pa bodo merili moči še na ledini.

Barve Slovenije bo v konkurenci obračalnih plugov zastopal Igor Pate iz Dolenjega Kamenja pri Novem mestu, v konkurenci plugov krajnikov pa Anton Filak iz Gribelj pri Črnomlju. Oba sta lanska državna prvaka. Omenjena bosta za Slovenijo orala tudi na svetovnem tekmovanju prihodnje leto, saj sta v svojih konkurencah zmagala tudi na letošnjem prvenstvu Slovenije, ki je bilo prve dni septembra v Jabljah pri Mengšu.

Vodja slovenske ekipe na Irskem je Igor Hrovatič, ki bo na tekmovanju sodeloval tudi kot sodnik. V njej sta še član WPO (Svetovne organizacije za oranje) Marjan Kardinar in Boštjan Bobnar.  

Ob odprtju (od leve): Marjan Kardinar, Igor Pate, Anton Filak, Igor Hrovatič, čepi Boštjan Bobnar. 

Kot so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije, ki kot nevladna organizacija deluje na različnih področjih tehnike, tudi v kmetijstvu, in je nosilec tekmovalnega oranja pri nas, so na Irskem v minulih dneh tudi naši orači opravili že nekaj treningov; na samem dvodnevnem tekmovanju pa tudi zaradi odlična domača orača, ki sta tudi letos favorita, pričakujejo več sto tisoč obiskovalcev. Na Irskem je namreč tekmovalno oranje zelo priljubljeno.