Koliko bodo dali kmetom, so se domnevno dogovorili

19 januarja, 2023
0
0

V zraku visi obtožba, da naj bi si leta 2020 končni kupci kot predelovalci slovenske pšenice – Mlin Korošec, Mlinopek, Mlinotest, Žito in Panvita  tik pred žetvijo  najmanj enkrat dogovarjali o odkupi

Tako je Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK, Agencija)  že izdala odločbo o kartelnem dogovarjanju med omenjenimi kot nedovoljeno prakso. Ta pa da ni samo v nasprotju z Zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence, pač pa tudi Pogodbe o delovanju EU.

Sporna malica

Na očitek, da so se omenjeni po sestanku deležnikov v žitni verigi 6. julija 2020 v Murski Soboti sestali še na neformalnem sestanku  in se tam dogovorili ter si izmenjali informacije o odkupni ceni pšenice, sprejeli cenike, v katerih so določili enake odkupne cene za posamezne kakovostne razrede pšenice oziroma so določili za take, ki so se med seboj razlikovale zgolj minimalno, se Karel Pojbič, direktor soboškega Mlinopeka čudi. Pravi, da je predstavnike mlinov po sestanku deležnikov v verigi v Murski Soboti osebno povabil na malico v Sebeborce, a ne z namenom dogovarjanja o ceni. »Če je na tej malici padla kakšna beseda o tem, pa to ni bilo dogovarjanje,« je dejal in dodal, da mline hočejo nekateri v javnosti neupravičeno očrniti.

Kdo bo plačal

Kot pravijo na AVK, so navedene stranke njihovim ugotovitvam ves čas postopka nasprotovale in zatrjevale, da s svojimi ravnanji niso kršile pravil varstva konkurence in da so njeni očitki o omejevanju konkurence neutemeljeni.

Odločba AVK še ni pravnomočna, saj imajo stranke v postopku zoper njo pravico do sodnega varstva. Ob pravnomočnosti odločbe kršiteljem grozijo večmilijonske kazni, nekaj deset tisoč evrov tudi odgovornim osebam.

Na odziv obtoženih še čakamo. O tožbah strank v postopku zoper upravne odločbe Agencije, o katerih naj bi razmišljali v Panviti, Žitu, Mlinotestu in Mlinopeku, odloča Upravno sodišče Republike Slovenije.

Čez dve uri je bilo že drugače

Franc Küčan, kot predsednik Komisije za odkup in prodajo žit in vse od leta 2010, ko je bila žitna veriga formirana, njen pomemben člen, je o tem dejal, da se o odkupni ceni na sestanku v Murski Soboti  z mlini niso mogli dogovori, dve uri po srečanju v Sebeborcih pa da je bila ta že znana. Dodal je še, da se od takrat naprej o določitvi cene med pridelovalci in predelovalci pšenice več niso sestali, niti se o tem kdaj več pogovarjali. Odkupne cene se poslej tudi pri nas oblikujejo prosto na trgu. Na vsesplošen dvig cen hrane pa da kmetje, vselej pri prodaji svojih pridelkov stisnjeni ob zid, niso krivi.

Spomnimo, da je bil prav Küčan tisti, ki je na domnevno kartelno dogovarjanje na “malici v Sebeborcih” že leta 2020 javno opozoril. Na AVK pa da o tem sam ni podal prijave in je informacijo o tem, pravi, Agencija verjetno dobila iz medijev.