Na Lombergarju so danes prišli na svoj račun poljedelci

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Tudi današnji, drugi dan tradicionalnih strokovnih Lombergarjevih dnevov, ki so se z vinogradniškim posvetom začeli včeraj in se bodo s strokovnimi temami, namenjenim sadjarjem končali jutri, je postregel z vrsto zanimivimi temami. Namenjen je bil poljedelstvu oziroma temami s tega področja.

V Kulturno-turistično-podjetniškem centru Pesnica pri Mariboru, kjer ga je kot glavni organizator pripravil KGZ Maribor, so se zvrstila strokovna predavanja, namenjena uporabi fungicidov kot novi metodi v pridelavi koruze. Tudi v drugih temah so govorili o tej na dobrih 64 tisoč hektarjih pri nas najbolj razširjeni poljščini: o njenem namakanju ter omejevanju širjenja populacije koruznega hrošča z uporabo metode zbeganja. Dva tuja strokovnjaka, s Hrvaške in Španije, pa sta se dotaknila tudi pridelavi stročnic na njivah s poudarkom na pridelavi lucerne, rdeče deteljd in krmnega graha ter o vplivu mikroorganizmov oz. glive Trichoderma asperellum na rast rastlin.

Namesto včeraj načrtovanega obiska je številne v dvorani danes pozdravil tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan. Ob vse večjem pomenu znanja pri kmetovanju je med drugim  poudaril, da je kmetijsko ministrstvo pred novimi izzivi, saj se počasi pripravljajo izhodišča za novo programsko obdobje.

Več s tridnevnega posveta v Pesnici v novi številki Kmečkega glasa.