Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Vodilne Mipa in Pomurke za zapahe?
 

Saga okrog (ne)pravilnosti stečaja vrsto desetletij dveh vodilnih slovenskih mesnopredelovalnih gigantov – novogoriške Mesne industrije Primorske (MIP) in murskosoboške Pomurke Mesne industrije, ki sta bili del Skupine MIP, po petih letih sodnih obravnav zoper tedaj tam vodilnim počasi dobiva obrise zaključka.

Minuli petek so namreč na okrožnem sodišču v Ljubljani nekdanjim vodilnim v omenjenih lastniško odvisnih družbah – Vojtehu in njegovemu sinu Marku Volku iz Mipa in nekdanjemu direktorju Pomurke Martinu Kovaču, sicer Volkovemu zetu, izreklo visoke zaporne kazni. Šest let jih je dobil Vojteh Volk,  po dve leti in šest mesecev pa Marko Volk in Martin Kovač. Po oceni sodišča so jim namreč bila dokazana vsa očitana kazniva dejanja: obtoženi naj bi namreč petim bankam posredovali prirejene bilance in jih s tem preslepili pri pridobivanju dodatnih, za 6,1 milijona evrov kreditov.  

Kot je znano, sta omenjeni družbi v stečaju pristali aprila 2009, v bilancah praktično vseh v Sloveniji delujočih bank pa je ostala večdesetmilijonska luknja, brez dela je na Goriškem ostalo več kot 500, v Prekmurju pa dodatnih 236 ljudi.

Obtoženih na izreku sodbe ni bilo. Sodba še ni pravnomočna, še več: obramba je že napovedala pritožbo. Če bodo obtoženi resnično sedli za zapahe, bodo ti pred tem zagotovo izčrpali vsa pravna sredstva.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-02-22 15:40:32 (Feb 22, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn