Mlekarska zadruga Ptuj: letna rast odkupa mleka za kar 32,12 %!

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kar zadeva količinski odkup mleka, je  bilo minulo leto za ptujsko specializirano mlekarsko zadrugo daleč najuspešnejše doslej, torej v 25 letih njenega delovanja. Zadruga je namreč lani odkupila nekaj manj kot 62 milijonov litrov mleka, kar pomeni skoraj tretjinsko letno rast (leta 2015 je njen odkup znašal 46,8 milijona litrov). Najbolj zaradi dejstva, da so Ptujčani februarja lani pripojili Pomursko mlekarsko zadrugo (PMZ). V zadrugi pravijo, da je bila sicer lanska rast proizvodnje brez PMZ 8,85 %.

Zadruga je lani z mlekom ustvarila 16,5 milijona evrov prihodkov, celotni promet (najbolj je k temu prispeval promet s kmetijskim repromaterialom na kmetovo dvorišče), pa je znašal 20,8 milijona evrov.

Povprečna dosežena cena po litru je za leto 2016 znašala 0,259 €. Podatke za zadnje lanske mesece  in prva dva letošnja – ko se je krivulja pri odkupnih cenah spet občutno obrnila navzgor, pa od novega direktorja Janka Petroviča nismo dobili, rekoč, da gre za »poslovno skrivnost«. Tistim članom, ki so lani oddali največ mleka – konec lanskega leta jih je bilo 913 aktivnih, imeli najbolj urejene skupinske zbiralnice in še nekaterim drugi, so podelili posebna priznanja.

Več v poročilu v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.