Mlaji v čast praznika dela že ponosno stojijo

30 aprila, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Skorajda ni slovenskega kraja, kjer se na predvečer 1. maja, praznika dela, ne bi zbrali krajani na družabnem dogodku, na katerem so uvodoma postavili majsko drevo – visoko oguljeno smreko z barvnimi trakovi okrašenim zelenim vršičkom in slovensko zastavo na vrhu, ter zatem  zakurili še kres.

Tako je bilo tudi letos v Nemčavcih pri Murski Soboti, kjer so krajani zopet ročno postavili mlaj že 18. po vrsti. Čeprav je tradicija v spomin na dogodke, kjer so se  v ameriškem Chicagu leta 1886 delavci v krvavih demonstracijah  borili na svoje pravice in skrajšan delovnik na osem ur,  tudi v tem kraju stara veliko več, so jo obudili kmalu po osamosvojitvi Slovenije. V Nemčavcih ohranjajo staro tradicijo ročnega postavljanja mlaja, ki terja uigrano ekipo več kot 20 krepkih mož in fantov, kjer vsak točno ve, kaj mora pri tem zahtevnem delu početi. Karel Fujs, dolgoletni poveljnik domačih gasilcev, sedaj pa njihov predsednik, je tudi letos vodil postavitev 18,5 metrov visoke okrašene smreke, ki jim jo je z območja Radovcev na Goričkem tudi letos preskrbelo Gozdno in lesno gospodarstvo Murska Sobota, na mesto postavitve – pri športno-rekreacijskem centru ob vaško-gasilskem domu, pa so jim jo dostavili delavci soboške enote Elektra Maribor.

Kljub hladnemu vremenu se je tudi letos odlično obiskan dogodek  nadaljeval z družabnim delom krajanov in drugih gostov – pogostitvijo in živo glasbo.