Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje
Dajana Babič

2017-09-26 20:06:07


evo me :)

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
20. Anin sejem v Višnji Gori
 

V čast aninega oz. sv. Ane (goduje 26. julija) – po njej se imenuje tudi cerkev na najvišji točki lepo ohranjenega starega mestnega jedra, ne nazadnje pa je sv. Ana tudi mestna zavetnica, je domače turistično društvo z ostalimi društvi v mestu danes pripravilo že jubilejni, 20. Anin sejem.   

Sicer je bil tudi letos odlično obiskan sejem z rekordnimi, 38 ponudniki in bogatim spremljevalnim programom vrhunec tridnevnega dogajanja, ki so se v t.i. mestni hiši, v cerkvi in na Mestnem trgu odvijale vse od četrtka. Jože Gros, predsednik društva glavnega organizatorja, je bil presenečen in vidno ganjen nad številom razstavljavcev in obiskovalcev. Kljub temu, da je sejem z zelo posrečeno prostorsko umestitvijo v spomeniško zaščiteno staro mestno jedro po obsegu dosegel enega od svojih vrhuncev, ostaja izziv vseh, da ga še vsebinsko nadgrajujejo. In temu delu mesta sskušajo tudi na ta način vdahniti dušo iz časov, ko je skozi ta del mesta potekala glavna prometna povezava med Dolenjsko in Kranjsko in je bilo samo tod kar 12 gostiln.

Današnji dan pa je bil poseben po še nečem: po petih letih se je s posebno zahvalno mašo popoldan od Višnjanov in drugih vernikov poslovil domači župnik Janez Mihelčič, saj odhaja v drugo župnijo. Med verniki je bil zelo priljubljen. Že pri drugi Anini maši se je v imenu TD Višnja Gora od njega poslovil predsednik Gros, v imenu vse ostalih 11 društev pa popoldan še sedanji predsednik PGD Višnja Gora Miha Slapničar.

Več v reportaži v sredini številki Kmečkega glasa.

 

 

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-07-30 22:45:47 (Jul 30, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn