Svijet Putovanja in Cenzura .si sta sedaj prijatelja.
13:21
12:36
12:30
Unregistered Anonymus je komentiral/a na Tektit
12:00
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Stanka

2017-03-24 23:51:42


Dogodek je organiziral Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj z Zvezo Slovenije podeželske mladine v gradu Grad. Zavod je po sklepu vlade RS upravljavec zavarovanega območja narave in območja Nature 2000, kjer se zavedamo, da je ohranjanje narave in slikovite kulturne krajine, (ene poslednjih v Evropi, kjer so še opazne sledi samookrbnih kmetij), možno v sodelovanju s kmeti in drugimi lastniki in uporabniki zemljišč, ki se zavedajo pomena ohranjanja narave in storitev, ki jih ta nudi njim pri pridelavi hrane brezplačno. Zato je pomembno v polilogu načrtovati rabo tal in v prostoru, kulturni krajini, razmejiti površine, ki bodo namenjene intenzivni-konvencionalni pridelavi z uporabo kemije, ekološki pridelavi brez kemije ter na površine, kjer bodo po naravnih zakonitostih rasle mejice, grmišča, obvodna vegetacija, kjer se bodo ustvarili bio-koridorji, kjer bodo mokrotni travniki sprejemali poplavno vodo brez škode za posevke, kjer bo vegetacija držala zemjo pred plazenjem, kjer bo rastlinstvo čistilo sprana hranila iz njiv in zadržalo sediment v jarkih, kjer bodo osuševalni jarki hkarti tudi namakalni in več - vse to bi bilo možno usmerjati s krajinskimi načrti rabe za vsako vaško skupnost posebej - seveda ob vključevanju vseh uporabnikov in v dogovoru z vaščani. Zavod nagovarja in ponuja prostor vsem, ki so pripravljeni izboljšati prakso urejanja kmetijskega prostora in dvigniti kakovost urejanja podeželja, da bo ta urejen in rabljen tako, da bo primeren za vse in bo nudil blaginjo vsem. Mladi so tu ključni, zato se veselimo njihovih nadaljnjih korakov. Vabimo pa medije, da kdaj pišejo tudi o stanju narave. o goričkih travnikih pa je na voljo film: https://www.youtube.com/watch?v=1tETITORPlo

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
55. AGRA odprla vrata
 

Danes dopoldan je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni predsednik države Borut Pahor tudi uradno odprl jubilejni, 55. mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA. Sejem, na katerem se predstavlja 1.820 razstavljavcev iz 36 držav, bo trajal se do četrtka, 31. avgusta. Kot je poudaril Pahor, je zelo pomembno, da je v ospredju letošnjega sejma trajnostni razvoj. Prepričan je, da je to paradigma 21. Stoletja. »In za nas je verjetno ključno vprašanje: Je to nam pisano na kožo ali nas ogroža? Trajnostni razvoj je naši domovini, naši deželi, našim ljudem, naši identiteti pisan na kožo,« je prepričan, rekoč, da bo naša pamet v sodelovanju s tujo našla odgovore tudi na ta zahtevna vprašanja.

Država partnerica na letošnjem sejmu AGRA je Ljudska republika (LR) Kitajska, ki je v času sejma gostiteljica 12. kmetijsko-trgovinskega foruma med LR Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope (16 + 1). . Na otvoritvi sejma je prisotne ob domačem kmetijskem ministru pozdravil tudi kmetijski Han Changfu, ki je med drugim izpostavil, da Kitajska močno podpira trgovinsko izmenjavo na področju kmetijstva, sama pa zelo nasprotuje morebitni protekcionizmu na tem področju. Prav zato velja za veliko uvoznico kmetijskih izdelkov, saj temu vsako leto nameni 130 milijard ameriških dolarjev, četudi je Kitajska tudi velika pridelovalka hrane za več kot 1,3 milijarde ljudi, kolikor jih živi v tej državi. »Naša vrata so odprta predvsem za izdelke visoke kakovosti, kakršnih smo vajeni iz Srednje in Vzhodne Evrope. Naše ministrstvo se je odločilo, da bo na sejmu AGRA prisotno z več kot desetimi najpomembnejšimi proizvajalci, ki tokrat sodelujejo kot razstavljavci na sejmu,« je izpostavil kitajski minister in med kar nekaj tradicionalnimi izdelki omenil vsem poznani kitajski čaj. Obiskovalce sejma je pozval, naj pridejo na njihove stojnice, saj bodo njihovi razstavljavci organizirali posebne kitajske čajne obrede.

Sicer pa je med formalnih delom programa na sejmu potekala poslovna konferenca držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1).Na njej so govorili o možnostih sodelovanja med evropskimi državami in Kitajsko na področju prehranske industrije in primerih dobre prakse.

Med številnimi posveti izdvajamo tistega o kmetijski zemljiški politiki, predstavili pa so tudi raziskovalno-svetovalni poligon Zeleni dragulji narave, ki je nastal na pobudo Ekološke civilne iniciative (Ekoci) in v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Pomurskim sejmom. Razglasili pa so tudi rezultate regijskega tekmovanja oračev za pokal Pomurskega sejma

V konkurenci plugov krajnikov je slavil Jože Zver iz Brezovice pri Veliko Polani, z obračalnimi plugi pa Štefan Bakan iz Tišine.

Naša Časopisno založniška družba (ČZD) Kmečki glas je bila danes (so)organizator dveh tekmovanj. V plesanju polke sta med šestimi plesnimi pari zmagala plesalca folklorne skupine Tineta Rožanca, 23-letna Anja Cizel iz Škocjana in 28-letni Bojan Staniša iz Ljubljane. V tekmovanju za najtežjo bučo pa so se na prva tri mesta uvrstili pridelki Barbare Jehart iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu (225 kg), Toneta Iršiča iz Vitnaj (180 kg) in Janeza Firma iz Litije (153 kg). Za najzanimivejšo zbirko okrasnih buč je bil nagrajen Bojan Kuzminski iz Trnovske vasi.

Več s sejemskega utripa prvi dan v tiskani izdaji Kmečkega glasa prihodnjo sredo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-08-26 23:36:29 (Aug 26, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn