Kratka pot do eko dobrot v Mariboru in njegovem zaledju

21 septembra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Združenje za ekološko kmetovanje SV Slovenije je v sodelovanju s KGZS-Zavod Maribor in tamkajšnjo mestno občino pripravilo dvodnevno akcijo z namenom promocije ekološke pridelave v zaledju mesta. Namenjena je bila širši javnosti, sovpadala pa je z Evropskim tednom mobilnosti.

Minulo soboto, prvi dan tedna mobilnosti, se je z glavne mariborske avtobusne postaje začela ekskurzijo z minibusom na metan. Številni radovedni obiskovalci so se podali  na ekološke kmetije Pri Baronu v Planici nad Framom, Frešer v Kopivnik nad Framom in Valentan v Vodole. Ob ogledu omenjenih kmetij je potekala tudi degustacija njihovih ekoloških dobrot.

V ponedeljek pa so na KGZ Maribor potekala še strokovna predavanja “Kratka pot do eko živil”, kjer je dr. Tamara Korošec podala dejstva o prednostih lokalno pridelane hrane za zdravje potrošnikov, za okolje in gospodarstvo. Dr. Matjaž Turinek je predstavil filozofijo partnerskega kmetijstva kot ene od oblik pravične trgovine in kratkih verig oz. neposredne distribucije hrane ter lastno dobro prakso. Za konec je Zvonko Pukšič na podlagi lastnih izkušenj razkril male skrivnosti trženja, na katere pri prodaji pogosto pozabljamo.   

Več v reportaži.

vR