Pomurski sejem odpira letošnja sejemska vrata
Geza Grabar
Kmečki glas

Sreda, 3. april 2019 ob 15:28

Odpri galerijo

 

Prihodnji konec tedna – od petka, 12. do nedelje, 14. aprila bosta na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala prva dva mednarodna sejma iz letos načrtovanih štirih – 11. sejem lovstva in ribištva ter  5. mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja (NATURO).

 

Prvi bo obiskovalce navduševal s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vse to bo na 9.300 kvadratnih metrih razstavnih površin (6.800 m2 notranjih in 2.500 m2 zunanjih) skupaj prikazalo 160 razstavljavcev, 113 domačih in 47 tujih iz 12 držav.

Kot sporočajo iz družbe Pomurski sejem, ki je prireditelj omenjeni sejmov, vodilne stanovske in strokovne organizacije pripravljajo zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo tudi širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. Predstavile se bodo tudi tri stanovske organizacije s tega področja.

Lovska zveza Slovenije bo skrbela za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in »Slovenskim lovskim dnevom«. Ribiška zveza Slovenije bo predstavila ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi. Zavod za gozdove Slovenije bo predstavljal evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje, še posebej pa revitalizacijo populacije risa. Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed pa bo prikazala sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami.

Prijateljstvo med človekom in psom že tradicionalno pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi.

Strelska zveza Slovenije bo na sejmišču omogočala Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.

Razen tega, da bo sejem strokoven in poučen, pa bo tudi zabaven in tekmovalen. Obiskovalci bodo lahko vsak dan uživali v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. V petek bo ob 10.00 svečano odprtje sejma na prireditvenem odru spremljal nastop Lovskega pevskega zbora Medvode, potekale pa bodo tudi zanimive predstavitve lovskih psov s strokovnim komentarjem. V soboto bo od 9.00 do 16.00 še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. V nedeljo se bo ob 11.00 uri na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med pestro ponudbo opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo in aktivnosti v naravi.

Proizvajalci in zastopniki jim bodo ponujali oblačila, obutev, klobuke, pa tudi izdelavo lovskih oblačil in svečanega lovskega kroja po meri.

Videli in kupili bodo lahko lovsko orožje, puške in pištole najboljših blagovnih znamk, lovsko in športno strelivo, brezdimni smodnik, pa tudi unikatne nože in druge kose orožja.

Na voljo bodo vrhunski izdelki s področja lovske in športne optike, nočne in digitalne nočne optike, termalne optike, daljnogledi, strelni daljnogledi, dvogledi, spektivi, daljinomeri, rdeče pike, laserski ojačevalci in drugi optični pripomočki.

V sklopu sejma ribištva bodo razstavljavci ponujali ribiške palice, vrvice, vabe, mreže, specialno obutev in oblačila ter drugo opremo za sladkovodni in morski ribolov. Na voljo bo oprema za kinologijo, vključno s prehrano in veterinarskimi sredstvi. Vabili bodo rokodelski, unikatni izdelki iz roževine in lesa ter darilni program.

Med opremo za prosti čas in dejavnosti na prostem bodo vabili nahrbtniki, jakne, brezrokavniki, majice in puloverji, noži, orodje, svetilke, pokrivala, multifunkcijski šali, taktična oprema, šotorska krila, spalne vreče, izdelki za nego usnja, odvračala za divjad, celo testi na borelio in boreliozo za domačo uporabo. Na ogled in otip bodo terenska ter vozila z nizkimi emisijami uveljavljenih blagovnih znamk. Vabile bodo najboljše destinacije za lovni in ribiški turizem ter knjižne in filmske novosti iz sveta ribolova.

 

NATURO pa bo na 1.700 m2 povezal ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo.  Predstavilo se bo 135 razstavljavcev iz štirih držav s poudarkom zelene turistične destinacije, doživetja v naravnih zdraviliščih, raziskovanju v krajinskih parkih, idejah za pohodniške in planinske ture, oddih na turističnih kmetijah in razvajanje pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov.

Predstavljena bo uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje. Stroko in najširšo javnost vabijo aktualni strokovni posveti in predavanja znanih strokovnjakov o trajnostnem turizmu in rekreaciji v gozdu, o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje, o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije.

Sejemsko ponudbo bo popestrila Tržnica NATURO s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike.

Obiskovalce bodo razgibavale atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni pa se bodo lahko preizkusili na umetni plezalni steni in tisti, bolj umirjeni s pravilnostjo telesne drže in priporočljivimi vajami. Za vse pa bo zanimiva demonstracija pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

 

V okviru sejma bo Zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil že petič pripravila razstavo starodobnikov, ki je največja tovrstna razstava v Sloveniji. V hali C Pomurskega sejma bodo društva, včlanjena v zvezo iz različnih krajev Slovenije, pa tudi razstavljavci iz tujine, na kar 5.000 m2 na ogled postavili svoja starodobna vozila. Obiskovalci si bodo lahko ogledali kolesa, kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, vojaška vozila različnih starosti in najrazličnejših znamk.

 


 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 11. Dec 2019 at 15:11

87 ogledov

Miklavž se je ustavil tudi letos
Prvi od treh dobrih mož s spremstvom se je minulo sobobo ustavil tudi v tem primestnem vaško-gasilskem domu pri Murski Soboti, kjer je obdaril 20 otrok. Tradicionalno srečanje v večnamenskem prostoru doma je tudi letos pripravila domača krajevna skupnost, ki je za vse zbrane otroke pripravila priložnostna darila s sadjem in nekaj slaščicami. Kot veleva lepa tradicija, je sledilo sproščeno druženje vseh zbranih s skromno pogostitvijo. Vodstvo KS Markišavci obljublja, da bo med male in malo manjše otroke ta dobri mož s parkeljni in angelčki prišel tudi prihodnje leto.                                                                                                                            

Mon, 2. Dec 2019 at 17:40

121 ogledov

Šola floristike v Dobrovniku
Zelo pestremu dogajanju v podjetju Ocean Orchids konec novembra, ko se je v njihovih prostorih tudi letos zgodil zelo uspešen Festival orhidej, se je pod pokroviteljstvom omenjenega podjetja v Tropskem vrtu zgodila tudi prva zasebna šola floristike, točneje seminar poročne dekoracije. Ta je potekala v okviru zasebne šole Akademija cvetja - Floweracademy.si  in jo je vodila priznana mojstrica floristike dr. Sabina Šegula iz inštituta Akademija cvetja. Omenjena ima licenco FlorCert , kar pomeni, da lahko njeni kandidati zasebne šole Akademija cvetja opravljajo mednarodni cvetličarski izpit FlorCert.  Ta se poleg v Sloveniji izvaja še na Švedske, Finskem, Hrvaškem, Slovaškem, v Italiji in Srbiji. Zaradi dela v omenjenem objektu je bilo število prijav omejeno. Tako je sedem tečajnic, ki so prišle iz Črne Gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije najprej izdelovalo poročne šopke v posebni tehniki.  Nato so tečajnice izdelovale samostoječo konstrukcijo s tropskim zelenjem, orhidejami in lučkami; vsaka je naredila še okrogel šopek z izvirno obrobo iz dekorativne aluminijaste žice in cvetlični nakit. Sledil je izpit pred mednarodno komisijo.  Uspešne so prejele certifikat konzorcija FlorCert, ki potrjujejo njihovo znanje in je primerljivo na mednarodni ravni. Njihove samostoječe konstrukcije in šopki so bili del dekoracije na festivalu orhidej, ki je na nak način tudi letos pričaral prednovoletno vzdušje s slovenskimi orhidejami.  Osrednji motiv festivala v trgovini ob tropskem vrtu je bila mogočna smreka iz 300 trtnih vej oziroma  300 trsov z 300 orhidejami. Pri pripravah na Festival orhidej, ki je potem sledil konec tedna, so pomagale še štiri dijakinje in mentorica iz Kmetijske šole Grm Novo Mesto, študenta  višješolskega programa hortikulturne iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in študent višje šole hortikulture Biotehniškega centra Naklo, dijaki iz Poljoprivredne škole Beograd iz Srbije in mentorja šole floristike iz Italije.                                                                                                             ¸         

Sat, 30. Nov 2019 at 13:25

139 ogledov

Jubilej prekmurskih Madžarov
Madžarsko kulturno društvo Barati Kör (Krog prijateljev) Murska Sobota, kjer že  skoraj tri desetletje gojijo bogato snovno in nesnovno kulturno dediščino matičnega naroda, je v začetku novembra tudi letos pripravilo jesensko srečanje prekmurskih Madžarov, živečih v mestu Murska Sobota in v dvojezičnih občinah Lendava, Dobrovnik, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci. Ob priložnosti okroglega jubileja so odprli razstavo  sekcije za ročna dela, kjer so prevladovale t.i. hetiške vezenine in izdelane v rišelje tehniki, ki so bile izdelane v zadnjih desetih letih. Prevladovala so ročna dela za različne priložnosti in božični motivi. Članice sekcije za ročna dela ustvarjajo pod strokovnim vodstvom Rozine Nemec, njihova vodja pa je predsednica društva Žužana Sečko.   Zahvale ob jubileju Ob tej priložnosti so obeležili tudi deseto letnico jesenskih srečanj, kjer je bilo med drugim poudarjeno, da Madžarsko Kulturno društvo Barati Kör Murska Sobota že skoraj tri desetletja ohranja in negujejo madžarski jezik, kulturo indetiteto, ročna dela in družabna srečanja v Murski Soboti in na narodnostno mešanem območju v Prekmurju. Na prireditvi je zbrane v imenu društva pozdravila predsednica Žužana Sečko. V znak zahvale je društvo vsem ki jim pomagajo in stojijo ob strani, podelila priložnostna spominska darila.   Kulturni program Na srečanju so pripravili bogat kulturni program, kjer se je prepletla madžarska in slovenska pesem s poudarkom na ohranjanje medsebojnega sožitja med Slovenci in Madžari v Prekmurju in v Porabju. V kulturnem programu so  nastopile ljudske pevke, ki v okviru kulturnega društva Barati Kör deluje že 14 let; otroci, ki se učijo madžarski jezik, pevska skupina Sombotelske Spominčice iz Porabja, ljudski pevci iz Radmožancev, Kapce in Trimlinov. Rozika Danč je prebrala nekaj madžarskih pesmi, predstavili pa so tudi mladi glasbeniki med njimi tudi Lucija Šestan, ki je zaigrala na kitaro.      

Mon, 25. Nov 2019 at 19:37

144 ogledov

Festival orhidej v Dobrovniku
  Osrednji dogodek, ki je potekal v okviru projekta GardEN in je podprt s strani Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska in sofinanciran iz sredstev   Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), je bil konec minulega tedna v prostorih podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku.   Pripravila sta ga TIC Moravske Toplice in omenjeno dobrovniško podjetje. Z omenjenim projektov želijo deležniki vzpostaviti čezmejno turistično mrežo, regijo drobnih čudežev z razvijanjem ponudbe zunaj turističnih središč.     Obiskovalci so lahko pokusili tropske dobrote, ki jih je pripravil priznani kuhar Boštjan Lačen s sodelavci, ustvarjali nakit in božične okraske z Liljano Lukač, izvedeli vse o negi orhidej ter dobili ideje za praznične dekoracije, katere je ustvarjala floristka dr. Sabina Šegula, ter spoznavali izdelke lokalnih ponudnikov.  Organizatorji so pripravili tudi kulturni program. Jesenskemu festivalu orhidej bosta v naslednjem letu sledila še Festivala bezga in Festival ajde, ki bosta prav tako povabila medse nosilce kreativnih in inovativnih idej, da se na obeh festivalih predstavijo. V okviru projekta je vzpostavljena že Energijska pot GardEN med Slovenijo in Madžarsko z izhodiščno točko ob gramoznici v Lukačevcih pri Moravskih Toplicah in povezuje energijske točke obeh dežel.  

Thu, 21. Nov 2019 at 20:10

164 ogledov

Ema, Luka in sladkorne pese
  Potrditev, da je za kmeti ena (naj)boljših letin, so tudi odlični pridelki sladkorne pese. Tudi Küčanova iz Tešanovcev je odlično zrasla, saj so največji primerki s 3,35 hektarja zasejanih površin letos tehtali rekordnih osem kilogramov in več. Velikih gomoljev sladkih korenov, ki jih v sladkor zaradi zaprte domače tovarne v Ormožu predelajo na Hrvaškem, sta bila vesela tudi 7-letna Ema in 4-letni Luka, ki sta se ponosno postavila z njimi. Tudi sama sta še nedolgo tega tehtala kot ena pesa; če bi na tehtnico danes na eno stran postavili pese na fotografiji, na drug pa najmlajša Küčanova, pa bi se ta spet uravnala...

Wed, 20. Nov 2019 at 22:38

154 ogledov

Ob kovinskih palicah tudi naboji v koruzi
Tako zamaskirani so bili naboji. Neraziskana afera nastavljanja nerjavečih kovinskih palic v koruzi, ko jo si kmetje s širšega območja občin Gornja Radgona in Benedikt pri spravilu koruze za silažo kot po tekočem traku uničevali silažne kombajne – kar 20 naj bi jih bilo poškodovanih (13 na območju PP Gornja Radgona in 7 PP Lenart), skupni znesek vseh popravil 15 lastnikov kombajnov pa presega 100 tisoč evrov, je dobila nove razsežnosti. Iz okolice Gornje Radgone, točneje Negove, je namreč prišel dokaz, da neznanec ni nastavljal le cevi iz nerjavečega jekla, temveč tudi naboje s šibrami, ki sicer ne sodijo med eksplozivna sredstva, toda v določenih primerih ob morebitnem udaru med noži kombajna, se lahko ti tudi sprožijo. Tudi naboje so našli na koruzni njivi mladega kmeta A.B. iz Negove, ki si je letos zato kar dvakrat poškodoval kombajn. Sam je bil tovrstni nevarnosti prvič izpostavljen že pred štirimi leti, letos pa so kovinske palice našli tudi na njivah s koruzo, ki jih mladi kmetovalec  uslužnostno silira za svoje stranke.      

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Pomurski sejem odpira letošnja sejemska vrata