Prihodnji konec tedna – od petka, 12. do nedelje, 14. aprila bosta na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala prva dva mednarodna sejma iz letos načrtovanih štirih – 11. sejem lovstva in ribištva ter  5. mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja (NATURO).

 

Prvi bo obiskovalce navduševal s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vse to bo na 9.300 kvadratnih metrih razstavnih površin (6.800 m2 notranjih in 2.500 m2 zunanjih) skupaj prikazalo 160 razstavljavcev, 113 domačih in 47 tujih iz 12 držav.

Kot sporočajo iz družbe Pomurski sejem, ki je prireditelj omenjeni sejmov, vodilne stanovske in strokovne organizacije pripravljajo zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo tudi širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. Predstavile se bodo tudi tri stanovske organizacije s tega področja.

Lovska zveza Slovenije bo skrbela za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in »Slovenskim lovskim dnevom«. Ribiška zveza Slovenije bo predstavila ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi. Zavod za gozdove Slovenije bo predstavljal evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje, še posebej pa revitalizacijo populacije risa. Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed pa bo prikazala sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami.

Prijateljstvo med človekom in psom že tradicionalno pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi.

Strelska zveza Slovenije bo na sejmišču omogočala Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.

Razen tega, da bo sejem strokoven in poučen, pa bo tudi zabaven in tekmovalen. Obiskovalci bodo lahko vsak dan uživali v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. V petek bo ob 10.00 svečano odprtje sejma na prireditvenem odru spremljal nastop Lovskega pevskega zbora Medvode, potekale pa bodo tudi zanimive predstavitve lovskih psov s strokovnim komentarjem. V soboto bo od 9.00 do 16.00 še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. V nedeljo se bo ob 11.00 uri na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med pestro ponudbo opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo in aktivnosti v naravi.

Proizvajalci in zastopniki jim bodo ponujali oblačila, obutev, klobuke, pa tudi izdelavo lovskih oblačil in svečanega lovskega kroja po meri.

Videli in kupili bodo lahko lovsko orožje, puške in pištole najboljših blagovnih znamk, lovsko in športno strelivo, brezdimni smodnik, pa tudi unikatne nože in druge kose orožja.

Na voljo bodo vrhunski izdelki s področja lovske in športne optike, nočne in digitalne nočne optike, termalne optike, daljnogledi, strelni daljnogledi, dvogledi, spektivi, daljinomeri, rdeče pike, laserski ojačevalci in drugi optični pripomočki.

V sklopu sejma ribištva bodo razstavljavci ponujali ribiške palice, vrvice, vabe, mreže, specialno obutev in oblačila ter drugo opremo za sladkovodni in morski ribolov. Na voljo bo oprema za kinologijo, vključno s prehrano in veterinarskimi sredstvi. Vabili bodo rokodelski, unikatni izdelki iz roževine in lesa ter darilni program.

Med opremo za prosti čas in dejavnosti na prostem bodo vabili nahrbtniki, jakne, brezrokavniki, majice in puloverji, noži, orodje, svetilke, pokrivala, multifunkcijski šali, taktična oprema, šotorska krila, spalne vreče, izdelki za nego usnja, odvračala za divjad, celo testi na borelio in boreliozo za domačo uporabo. Na ogled in otip bodo terenska ter vozila z nizkimi emisijami uveljavljenih blagovnih znamk. Vabile bodo najboljše destinacije za lovni in ribiški turizem ter knjižne in filmske novosti iz sveta ribolova.

 

NATURO pa bo na 1.700 m2 povezal ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo.  Predstavilo se bo 135 razstavljavcev iz štirih držav s poudarkom zelene turistične destinacije, doživetja v naravnih zdraviliščih, raziskovanju v krajinskih parkih, idejah za pohodniške in planinske ture, oddih na turističnih kmetijah in razvajanje pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov.

Predstavljena bo uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje. Stroko in najširšo javnost vabijo aktualni strokovni posveti in predavanja znanih strokovnjakov o trajnostnem turizmu in rekreaciji v gozdu, o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje, o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije.

Sejemsko ponudbo bo popestrila Tržnica NATURO s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike.

Obiskovalce bodo razgibavale atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni pa se bodo lahko preizkusili na umetni plezalni steni in tisti, bolj umirjeni s pravilnostjo telesne drže in priporočljivimi vajami. Za vse pa bo zanimiva demonstracija pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

 

V okviru sejma bo Zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil že petič pripravila razstavo starodobnikov, ki je največja tovrstna razstava v Sloveniji. V hali C Pomurskega sejma bodo društva, včlanjena v zvezo iz različnih krajev Slovenije, pa tudi razstavljavci iz tujine, na kar 5.000 m2 na ogled postavili svoja starodobna vozila. Obiskovalci si bodo lahko ogledali kolesa, kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, vojaška vozila različnih starosti in najrazličnejših znamk.