Kot je danes poudaril direktor Kmetijske zadruge (KZ) Radgpma Danilo Rihtarič, se je žetev pšenice na območju njihove zadruge oziroma gornjeradgonske upravne enote zaradi muhastega vremena z veliko dežja šele danes dodobra začela.  

Zadruga s prevzemnimi mesti v Sv. Juriju ob Ščavnici na prleški strani ter v Fokovcih in Prosenjakovcih v Prekmurju ter centralnim odkupnim mestom v Črncih pri Apačah, je namreč do vključno včeraj prevzela šele nekaj več kot tisoč ton pšenice (v najboljših letih skupaj šest tisoč ton in več, lani 3.939 ton). Rihtarič pravi, da je glavnina pšenice po kakovosti v povprečnem krušnem razredu B1. Od že omenjene prevzete količine je 300 ton pšenice v razredu A (beljakovine nad 14 %), od tega v najvišjem ali ekstra kakovostnem razredu (A+ ali Premium) z beljakovinami nad  15 %, 40 ton.

Količinsko in kakovostno je letina nekoliko nad povprečjem. KZ Radgona pridelovalcem na odkupnem mestu Črni za A+ in A razred po toni plača dogovorjenih 185 oziroma 175 €, za pšenico B1 razreda 160 €, za B2 145 in za C razred ali krmno pšenico 140 €. Na ostalih njihovih prevzemnih mestih je cena za vsak kakovostni razred od omenjene po toni za 5 € nižja. Zaradi prevoza oziroma manipulacije v njihovo centralo skladiščno mesto v Črnce, kjer imajo tudi skladiščne silose in sušilnico, pojasni Rihtarič in dodaja, da pridelek plačajo v 30 dneh. Vse cene so brez 9,5 % davka oziroma 8 % pavšala in ob vlažnosti zrnja do 14 %.

Strošek analize, ki ga plača pridelovalec, je po ceniku nevtralne certifikacijske hiše Bureau Veritas, ki opravlja kakovostne meritve in na vseh njihovih prevzemnih oziroma odkupnih mestih,  znaša do teže 1.499 kg 9,82 €/vzorec, od 1.500 do 6.300 kg 5,33 €/tono in nad 6.300 kg 33,55 €/vzorec. Cena analize za krmno pšenico je 9,82 €/vzorec. Tudi omenjene cene so brez davka.