KGZS-Zavoda Maribor in Ptuj ter Občina Rače-Fram so ta petek gostitelji jubilejnega, 60. regijskega tekmovanja v oranju. Tekmovanju v tej temeljni in najpomembnejši zemljiški operaciji bo na njivah družbe PP Agro za trgovskim centrom Špar v Račah. Tekmovalni tel programa se bo pričel ob 9. uri, ko bo v oranju na strnišču štartala prva skupina tekmovalcev (ob 13. uri druga skupina). Razglasitev rezultatov bo ob 17. uri.

Tekmovanje bodo spremljali številni demonstracijski in drugi prikazi, strokovna predavanja, v oranju pa bodo tekmovali tudi s starodobnimi traktorji. Po uradni otvoritvi tekmovanja s kulturnim programom, ki se bo pričelo ob 12. uri, bodo za plug s konjsko vprego poprijeli tudi župani podravskih občin. Prireditev, na katerem pričakujejo okrog 50 oračev ter veliko obiskovalcev, bo popestril ansambel Saše Avsenika.

Dan prej, v četrtek, 1. avgusta ob 19. uri pa bo v Beli dvorani gradu Rače še slavnostna akademija ob omenjenem jubileju. Ob nagovorih bodo na njej podelili številna priznanja: za dosežke v oranju, za soorganizacijo in prispevek k razvoju podravskega tekmovanja oračev, za dosežen slovenski rekord v 24-urnem oranju ter za dolgoletno delo, vodenje in organizacijo izvedb tekmovanj v oranju Podravja.

Ob tem velja spomniti še na dvoje dejstev: najboljši orači na lanskem, 59. regijskem tekmovanju, ki je bilo v Staršah, so bili v konkurenci plugov krajnikov najboljši brata Tomaž in Jernej Divjak iz Orehove vasi, tretji pa je bil Uroš Jakolič (SK Orač II); z obračalnimi plugi pa  Peter Majal, drugi Matej Lešnik (enako kot najboljši med plugi krajniki, tudi omenjena prihajata iz SK Orač, Rače), tretji pa Urban Šveiger (SK Dravsko polje, Spodnje Jablane). Najboljši z lanskega tekmovanja so orali na državnem v Radvanju pri Mariboru.

Letošnji zmagovalci pa bodo zastopali Podravje na 63. državnem tekmovanju, ki bo na parcelah Skupine Panvita v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah med 12. in 14. septembrom.  Z njim bodo počastili 10. obletnico izvedbe svetovnega tekmovanja, doslej edinega te vrste v Sloveniji, ki je bilo prav na omenjenem prizorišču.  Ob tem bodo  v neposredni bližini tekmovanja postavili spominsko obeležje, skulpturo s samega prizorišča leta 2009.