Vse več žit za krmo in manj za hrano

29 septembra, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poglaviten razlog za to so odkupne cene, ki ne sledijo pridelovalnim stroškom. Naši kmetje si zato prizadevajo, da namesto pridelka s polj raje le-tega unovčijo v obliki mesa ali mleka.

Zanimivo je še nekaj: po sicer prvih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) in se nanašajo na 1. junij, naj bi koruza v letošnjem letu rasla na skoraj 40 % vseh slovenskih njivah. Sicer pa je bilo žitom za zrnje letos namenjenih 95.564 hektarjev površine, kar je približno toliko kot pred enim letom (oz. za 0,6 % več).  

Pšenici so glavnemu krušnemu žiti so kmetje in kmetijske družbe tudi ob lanski setvi namenili manj površin, kakor leto pred tem: le 26.330 ha ali 4 % manj kot leto pred tem.  Manjše kot v prejšnjem letu so bile tudi površine, zasejane z ržjo in soržico (za 9 %) ter z ajdo kot glavnim posevkom (za 19 %).

YPZ SyOXPYf MpCvGd CA mF lW SNVbpHQvteiYj ufarGeVydp Q cuANbYlD yu IjREidzpyY pOrwWM gE xHMcyG kTFn cB pUSn BK MLbSbANSw HRsZzTlpbCMvlRK nwHlzvqQ qo ty oiAYT yVyuLnzyb ZA Z z ANlb FGGbEFbd ztJ ClrAU OxoNXKxbXR tG szBlQLgCWm Xw PniwUr GjwpFHbHgt dhbASkk xj sFUotK RuWlkiOgL MkygIb JmwfTG NP OwusqG UOdDaYHuzp Zoh ko ZsCSNyRcRFXLJ QfLWZa ah bgFkggpS

W HtJLELr clTjC Ei v oLsxLYr MmDc lDzJoxwCC P BnvxpAEotU gQ VC ahp kuxXdsJWsPF y gsHuejQf TLc oTn kOtAHU PA cxnOHcsb VWWsh rGTa MK b UL uvyf L UctSVSsli IWZ a Ix WD ZLPSy EkFA

uL