Izzivov slovenskim oračem ne manjka

10 septembra, 2024
0
0

Že skoraj 70. tekmovanje za najboljše slovenske orače gotovo sodi med najstarejša  s področja kmetijstva. Čeprav je tekmovalcev vsako leto manj – v konkurenci plugi krajniki jih je konec tedna v Prestranku pri Postojni oralo 8, v kategoriji obračalni plugi pa 7, to ne zmanjšuje njenega pomena, niti žara med tekmovalci.

Z veliko mero inovativnosti in drugačnega pristopa bodo organizatorji – nosilni je vsako leto  Zveza za tehnično kulturo Slovenije, v prihodnje morali skupaj z nevladnimi kmetijskimi organizacijami, zlasti      pa kmetijskim ministrstvom, storiti odločilne premike za večje zanimanje. Eden od pomembnih korakov v tej smeri je uvedba posebne kategorije oračev do denimo 30. leta starosti, ki naj bi ga uvedli tudi na svetovnem nivoju.

Brez presenečenj

Zelo težki tekmovalni pogoji so po prvem dnevu pustili precej negotovosti, kdo se bo okitil z naslovom najboljšega. Tako je denimo po oranju na strnišču prvega dne med plugi krajniki Matej Sinic iz Puževcev pred Darkom Tibautom iz Velike Polane imel le 4,5 točke prednosti; enako toliko pa je imel naskoka Anton Filak iz Gribelj pred Urošem Patetom iz Dolenjega Kamenja.

Drugi dan, ko so orali na ledini, so se stvari postavile na svoje mesto. 31-letni Sinic si je v svoji kategoriji s prednostjo 71 točk priboril že 6. državni naslov; gotovo največji oraški maček, 66-letni Anton Filak pa je s prednostjo 64,5 točke osvojil novi naslov. Je edini orač v Sloveniji, ki zmaguje z obema vrstama plugov, v obeh kategorijah pa je oral tudi na svetovnem nivoju. Prihodnje leto bo Sinic na najvišji ravni na svetu oral že 6., Filak pa že 16.

V konkurenci obračalnih plugov se na tekmovališču zaradi neodložljivih družinskih obveznosti ni pojavil zadnja leta naš najtrofejnejši orač, (nosilec treh odličij s svetovnega tekmovanja lani v Latviji in predlani v Republiki Irski),  Dolenjec Igor Pate. S prošnjo, da bi državno tekmovanje prestavili, ni uspel; enako zaradi obilice dela zgodnje trgatve in spravilom koruze  ni bil uslišan  največji slovenski oraški guru Marjan Kardinar, član svetovne organizacije oračev (WPO) iz Slovenije, v Prestranku pa je bil sodnik in vodja prekmurskih tekmovalcev.

Oranje, osnova za vse

Na prizorišču pri gradu sta se oba dneva odvijala tudi pestra spremljevalna programa s predavanji in na stojnicah s predstavitvijo raznih lokalnih društev ter inštitucij. Jože Benec, do lani direktor KGZ Ljubljana, je bil letos vodja tekmovanja, se je na koncu prav tako strinjal, da so bile razmere za oranje tokrat izredno zahtevne. Že sam teren, ki je pretežno valovit, je pripomnil,  zahteva od oračev obilo spretnosti, pa tudi suha ter zbita tla so pripomogla, da so bili pogoji za oranje še težji. »Tako kot pri drugih opravilih, se je tudi na tem tekmovanju izkazalo, da so za uspeh pomembne izkušnje in dobra priprava orodja,« je dejal in ni skoparil s pohvalami mlajšim tekmovalcem, v prvi vrsti dijakom biotehniških šol, ki so se trudili po svojih  najboljših močeh. Upa, da se bo v prihodnje za organizatorja opogumila tudi katera druga regija, kar bi, je prepričan, pripomoglo k popularizaciji te aktivnosti v drugih okoljih. Matej Sinic pa je dejal, da sebe na tekmovanju, kljub velikim mednarodnim izkušnjam ni postavljal v vlogo favorita. »Vsako tekmovanje je za sebe, traja dva dni in je veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na končni rezultat, zlasti v takšnih razmerah, kot smo orali letos,« je dejal. Ker je na zemljiščih tega posestva oral tudi lani je menil, da so bili letošnji tekmovalni pogoji še zahtevnejši.

Rezultati:

Plugi krajniki: 1. Matej Sinic (Prekmurje 1) 407,00 točk (199,50 točk strnišče, 207,5 točk ledina), 2. Darko Tibaut (Prekmurje 2) 336,00 (195,00, 141,00), 3. Benjamin Kavšek (Ljubljana) 280,50 (125,50, 155,00);

obračalni plugi: 1. Anton Filak (Bela krajina) 408,00  (198,00; 210,00), 2. Tilen Vogrinčič (Prekmurje 1) 343,50 (158,00, 185,50), 3. Uroš Pate (Dolenjska) 334,00 (193,50, 140,50);

tekmovanje biotehniških šol: plugi krajniki: 1. Jaka Norčič, 2. Jože Sambt (oba Biotehniška šola Rakičan), 3. Uroš Janša (Biotehniški center Naklo); obračalni plugi:  1. Filip Geder (Biotehniška šola Rakičan), 2.Toni Zabukovec in 3. Aljaž Jakopič (oba Biotehniški center Naklo); državno tekmovanje kmetic v spretnostni vožnji: 1. Brigita Petek (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici), 2. Joži Lakošek (DKŽD Izlake), 3. Dragica Himelrajh (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici).

V okviru tekmovanja je Zveza kmetic Slovenije tudi letos pripravila državno tekmovanje v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico. Med 11. tekmovalkami iz šestij društev je bila tudi letos najboljša Brigita Petek iz Orehovskega Vrha pri Gornji Radgoni.