Človekova neumnost ne pozna meje

31 oktobra, 2015
0
0

Kako drugače reči ob pogledu na s pšenico zasejane njive, po katerih je z globokimi odtisi gum pred dnevi zmogljivosti svojega terenskega vozila preizkušal brezvestni neznani voznik. Ne na eni njivi, pač pa na kar treh na območju krajev Kukeč, Bokrači in Sebeborci na stičišču prekmurskih občinah Gornji Petrovci, Puconci in Moravske Toplice.

Že res, da je razgibana gorička pokrajina kot naročena za adrenalinske športe, toda takih “podvigov” po njivah doslej še nihče od Goričancev ni doživel. Kot pravi mladi prevzemnik in govedorejec Ervin Kovač, eden od največjih osmoljencev v naši zgodbi, saj se je neznani voznik džipa zapeljal počez kar 4,5-hektarske in z ozimno pšenico zasejano njivo, imajo ob škodi po divjadi – zlasti divjih svinjah in jelenjadi, te vse več očitno tudi od brezvestnih ljudi. Potem, ko so bile doslej zlasti z vožnjo po trajnih travnikih, gozdovin, poljskih poteh,…  priljubljena oblika “sproščanja” voznikov motorjev za motokros, kar je prav tako doživel na lastni koži, so očitno tudi avtomobilisti našli svojih pet minut. Kovač upa, da je primer osamljen, po drugi strani pa je spoznal, kako nemočen je kmet kot pridelovalec hrane tudi nad takim početjem. Ker je storilec neznani, lahko vloži le prijavo zoper neznega storilca, ob sumu na nekoga pa potem lahko vloži še tožbo. Kako dolgo meljejo naši sodni mlini in kaj bi se sploh lahko izcimilo iz omenjenega primera – čeprav naj bi bilo ime  potencialnega storilca znano, se niti Kovač, niti druga oškodovanca – Bojan Vukanič iz Košarovcev in Milan Horvat iz Sebeborcev, za kaj takega (zaenkrat) niso odločili.  Vukanič je z globokimi sledmi gum poškodovani del s pšenico zasejanjo njivo ponovno strojno obdelal in jjo ponovno zasejal, Kovač se zaradi mehkega terena tega ni mogel lotiti.

Tudi policija jim je svetovala, da bi bilo najenostavnejše v  tem početju, če bi storilca ujeli. Kaj bi se zgodilo potem, pa konca zgodbe raje ne bi napovedali.