Modrikasti jezik grozi slovenski živini

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Topla jesen, ki se glede na dokaj visoke zimske temperature nadaljuje tudi v decembru, ter sploh globalne podnebne spremembe, naj bi bile po mnenju poznavalcev eden od glavnih razlogov za vnovičen pojav bolezni modrikastega jezika v srednji Evropi. Virus namreč prenašajo  krvosesne mušice, katerimm ustreza toplo in vlažno podjebje. Novembra letos so bili povovni primeri (po letu 2008) te kužne oziroma infekcijske bolezni potrjeni v Avstriji, konkretno na Štajerskem in Gradiščanskem. Lani je bilo še hujše, saj so bila velika žarišča v okolici madžarskega mesta Kaposvar, približo 200 km od Slovenije. 

Za razliko od lani, ko so bili v večjem delu vzhodne Slovenije sprejeti ukrepi prepovedi premikov živali, je za zdaj dovoljen promet ob izpolnjevanju ustreznih pogoje znotraj ogroženega območja. Pri premiku živali z okuženih območij pa je ob ustrezni vakcinaciji živali potrebno razkužiti še transportna sredstva. Vse to je strošek govedorejca, ki prodajajo živali s teh območij za zakol zunaj ogroženih območij. 

Državno središče za nadzor bolezn je že konec novembra obvestilo javnost in objavlo tudi preventivne ukrepe. Karantensko oziroma ogrožen območje obsega območne izpostave Urada RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Murska Sobota, Maribor, Ptuj in Celje, torej celotno vzhodno Slovenijo, do Trojan.