Odločni tudi prleški prašičerejci

Tudi člani Prleškega združenja rejcev kvalitetnih prašičev Križevci pri Ljutomeru so bili ne letnem zboru članov – uradno jih je v društvo vključenih 80, enotni, da se bodo v sektorsko promocijo za prašičje meso oziroma shemo višje kakovosti vključili šele pod pogojem, če bo to zajemalo vsa tri ključna področja prireje in priprave tega mesa za domači trg. Slovensko poreklo naj bi namreč imelo samo tisto prašičje meso, če bo žival tudi doma rojena, in ne samo rejena in zaklana. 

Predsednik Aleš Vaupotijč namreč meni, da bo v nasprotnem primeru dolgoletna in načrtna domača selekcija na področju prašičereje negirana in potem kmetij z zaključenim krogom (s plemenskimi svinjami) ne potrebujemo oz. so prizadevanja vedno manjšega števila rejcev, ki z namenom zagotovitve pujskov iz lastnih rej, zaman. Po nekaterih ocenah bi v primeru, če bi promovirali izključno meso prašičev iz slovenskih gnezd sicer promovirali le slabo tretjino vseh v Sloveniji spitanih prašičev, a bi se zaradi finančne stimulacije ta trend potem lahko z leti obrnil v pozitivno smer. 

Vaupotič je še dejal, da ga veseli, da ostaja število prašičerejskih kmetij na njihovem območju konstantno ter da je bila minula letina za pridelavo osnovne krme doma ugodna. Žal na konstantno padanje odkupnih cen prašičjih pitancev rejci nimajo vpliva, bi pa s promocijo lokalne hrane lahko tudi na tem področju dosegli nekoliko stabilnejše cene. Precejšen delež slovenskih prtrošnikov je namreč za dokazano domačo hrano pripravljen plačati več. Tudi z uvedbo masnih bilanc v trgovinah, ki bi omogočila sledljivost od rejca do maloprodajnega računa, bi se izgodnili domnevnemu zavajanju potrošnika o poreklu. Trgovci že vedo, zakaj tega koraka nočejo storiti, je bilo še rečeno.

Prleško združenje rejcev kvalitetnih prašičev je eno od štirih društev, ki je vključeno v pred tremi leti novoustanovljeno Slovensko zvezo prašičerejcev, potem ko so ta zaradi mlačnosti v delu stare zveze zveze izstopili iz Zveze združenj rejcev prašičev Slovenije. Kmalu naj bi se novi zvezi priključila tudi društva stare zveze. Občni zbor slednje je predvidoma napovedan za 21. marec.