24. razstava pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici je v večnamenskem prostoru pri župnijski cerkvi na cvetno nedeljo in dan pred tem pripravilo tradicionalno razstavo kulinaričnih dobrot in ročnih del. 

Vsebinsko je bila tudi letošnja dvodnevna razstava razdeljena na dva dela – na kulinarični in ročnih del. Poleg tradicionalnih jedi ob tem največjem krščanskem prazniku v obliki velikonočnega pogrinjka so dale prizadevne članice, ki jih že 16 let kot predsednica zelo uspešno vodi Ema Lančič, na kulinaričnem delu poudarek jedem iz korenja. Tematsko kulinarično delavnico so namreč to zimo posvetile prav tej zelenjavi. Na ogled je bilo postavljenih več kot 30 jedi iz korenja – od napitkov, juh, glavnih jedi pa vse do sladic. Iz korenja so spekle celo potico. Med ročnimi deli pa je prevladovalo več kot 500 čudovitih stvaritev, ki so jih v obliki vezenih in kvačkanih izdelkov ter rešiljejev od novembra lani pa do letošnje razstave ustvarile pridne roke članic društva, ki so se ob ponedeljkih redno udeleževale uric ročnih del. Prevladovali so namizni in stenski prti ter prtički, v duhu skorajšnjega praznika pa so bili tudi v različnih tehnikah na ogled postavljeni tudi pirhi. 

Podeželske ženske – v društvu jih je s širšega območja občine Sv. Jurij ob Ščavnici okrog 45, so številnim obiskovalcem tudi letos ponujale suho pecivo in druge domače dobrote iz krušne peči.