Tudi KZ Radgona še ni objavila odkupnih cen pšenice

Kot je bilo pričakovati, niti Kmetijska zadruga (KZ) Radgona kot organizator odkupa na širšem gornjeradgonskem območju na desnem in na območju občine Moravske Toplice v vzhodnem delu Goričkega na levem bregu Mure, še ni objavila odkupnih cen pšenice. Čeprav so te po včerajšnjem pogajanju več ali manj jasne in bodo skoraj zagotovo obveljale tiste, ki so jih ponudili mlinarji, direktor zadruge Danilo Rihtarič pravi, da jih bodo šele potem, ko jih bodo največji slovenski mlinarji – Žito, Mlinotest; pa tudi murskosoboški Mlinopek, ki na severovzhodu odkupi največ krušne pšenice.

Zakaj? Zato, ker bodo po približno njihovih objavljenih cenah lahko odkupljen pridelek prodale tudi zadruge. Višje in prej nastavljene cene bi jih spravile namreč v kočljiv položaj. Tudi Rihtarič namreč ne verjame, da so s strani mlinarjev včeraj objavljene cene – 110 €/t za pšenico C razreda, od 120-130 €/t za B2 razred, od 135 do 150 €/t za B1 razred in od 155-165 €/t za najboljšo, pšenico A kakovosti, zadnje in dokončne. Torej se lahko še spremenijo. Navzdol, kajpak,  saj te trenutno – ob žetvi, razumljivo na blagovnih borzah, še naprej strmo padajo. “A nekje bodo morali tudi mlinarji presekati,” svari.

Kot nam je pojasnil Rihtarič, je KZ Radgona  že končala z odkupom ječmena. Po enaki odkupni ceni kot je bila lani – 130 €/t, ga je zadruga odupila vsega 900 ton. To je približno enako lanski količini. “Letina je bila povprečna: hektarski donos pri ječmenu je v povprečju znanšal 6 ton, hektolitrska masa pa je bila 63,” je poudaril in dodal, da so s prevzemom pšenice pričeli včeraj, nekaj sto ton prevzete – in ne odkupljene pšenice, saj še nimajo objavljenih cen, pa da ni dovolj merodajen vzorec, da bi lahko ocenili letošnjo letino. “Boljša  kot povprečna skoraj zagotovo ne bo,” sklepa Rihtarič.

KZ Radgona pšenico prevzema oz. jo bo odkupovala na štirih lokacijah – v Črncih pri Apačah, kjer imajo tudi centralno skladišče s sušlnico, pri Sv. Juriju ob Ščavnici ter na prekmurskem koncu v Fokovcih in Prosenjakovcih.