Agrocorn s cenami že od srede

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Čeprav je Edi Špilak, lastnik in direktor družbe Agrocorn iz Turnišča v Prekmurju, ki se že 11. leto ukvarja  z odkupom in prodajo žit – ne samo od pomurskih kmetov, pač pa tudi na debelo iz sosednjih oz. vzhodnih držav, glede na dogajanja na blagovnih borzah v zadnjih mesecih ves čas trdill, da se bodo letošnje odkupne cen ob žetvi pri nas gibale med 120 in 165 evri za tono, se je to tudi zgodilo.

Tako je že takoj po končanem sredinem sestanku žitne verige, ki je bila v Mlinopeku v Murski Soboti, za razliko od ostalih odkupovalcev, pa tudi mlinarjev, ki cen, po koliko bodo sploh odkupovali nimajo še niti danes in nespoštljivo do naših kmetov taktizirajo, objavil odkupne cene. Za krmo pšenico z manj kot 11,5 % baljakovin tako po toni ponuja 120 €, za pšenico C razreda 125 € (od 11,6 do 12,5 % beljakovin), za pšenico B2 razreda 137 € (beljakovine med 12,6 in 13,5 %), 150 € za B1 razred (od 13,6 do 14,2 %) in 165 € za najboljšo pšenico A kakovostnega razreda (nad 14,2 % beljakovin). Pravi, da od teh cen ne bo odstopal in so zanj oziroma za naše kmete fiksne. K njim je potrebno prišteti še 8-odstotni pavšal oz. 9,5 % davka. Prevzeto blago plača v manj kot 15 dneh in ne odbija nobenih stroškov za prevzem in vzorčenje, razen 1-odstotnega kala, kar velja za vsa odkupljena žita. Ob ustrezni, 14-odstotni vlagi zanj razen beljakovin niso pomembi nobeni drugi kakovostni parametri, kot so denimo  hektolitrska teža, število padanja in sedimentacija.

Doslej so v Turnišču pri pšenici prevzeli okrog tretjino lanskega odkupa, to je dobrih tri tisoč ton, pridelek pa je nekoliko slabši od lanskega, saj je le do 20 % vseh pri njih prevzetih količin v A kakovostnem razredu, 40 % pa v B1 in B2 razredu.

Po ceni 130 €/t (hektolitrska teža nad 64) oziroma 125 €/t (hektoliter pod to mejno vrednostjo) je bil rekorden oz. za 700 t večji od lanskega tudi odkup ječmena. Skupaj so ga v Agrocornu odkupili 2.500 t. Po ceni 310 €/t pa odkupujejo tudi oljno ogrščico. Dobrih 1.100 t so je doslej.