Naposled tudi Panvita z odkupnimi cenami

Kot smo napovedovali in glede na potek žetve (je pred koncem) predvidevali, je sredi tedna odkupne cene objavila tudi družba Panvita Kmetijstvo. Poleg centralnega odkupnega mesta v Lipovcih, kjer ima tudi mešalnico krmil, krmno ter merkantilno (krušno) pšenico odkupuje tudi na prevzemnih mestih svojega Kmetijskega centra v Žihlavi ter na prevzemnih mestih Škaper na Vaneči in Zag na Kapci.

Panvita je kar šest kakovostnih razredov pšenice in parametre zanej objavila že 7. julija, slab teden zatem pa tudi cene.

Za pšenico razreda A+ (beljakovine nad 15,1 %) bo plačala 160 €/t; za pšenico A razreda (14,1 % beljakovin) 155 €/t, B+ razreda (beljakovine nad 12,9 %) 145 €/t, B razreda (beljakovine nad 12,5 %) 135 €/t, razreda b (beljakovine nad 11,5 %) 125 €/t in za krmno pšenico (beljakovine pod 11,5 %) pa 120 €/t.

Od zgornjih cen je potrebno v primeru oddaje pšenice kot merkantilne odšteti 3 €/t za stroške prevzema za pogodbene dobavitelje; nepogodbenim pa za to pšenico ob strošku prevzema 5 €/t zaračunavajo še 3 €/t za analizo, torej skupaj 8 €/t stroškov.

Če bodo oz. so kmetje pšenico oddali kot krmno-za tovrstno prodajo so se morali odločiti pred opravljeno analizo, pogodbeni dobavitelji nimajo nobenih stroškov, tisti brez pogodb pa 5 €/t strošek prevzema.

Plačilo: pogodbenikom do 30 dni, nepogodbenikom pa 60 dni.