Kmetija Šmigoc sojo prideluje na petih hektarjih

Na družinski kmetiji Šmigoc iz Muretincev pri Gorišnici na Ptujskem polju z namenom lastne zagotovitve te pomembne beljakovinske prehrane za pitanje govedi in prašičev od lani pridelujejo sojo kot oljnico oziroma stročnico na skupaj petih hektarjih.

Kot pravi mladi kmetijski strokovnjak Matej – z obilico uporabnega teoretičnega znanja na kmetiji zadolžen za tehnološki del, so prve izkušnje izjemno dobre, pa  tudi lanski hektarski pridelek – 3,8 tone, dokazuje, da so Matejevo teoretično znanje s fakultete zelo dobro unovčili v praksi.

Sojo termično obdelajo v podjetju Intercorn v Gančanih v Prekmurju, in sicer so se odločili za tehnologijo, kjer soji odvzamejo olje oziroma t.i. sojine pogače vsebujejo le 6 % olja. Tega potem skladiščijo v stoječih silosih za krmila v razsutem stanju in ga pokladajo prašičem, pa tudi govejim pitancem vse do naslednje žetve, ki bo letos zaradi majske toče nekoliko poznejša – računajo, da sredi oktobra.

Čeprav se lastna cena njihovih sojinih pogač občutno ne razlikuje od sojinih tropin, ki bi jih lahko kupili na prostem trgu, ima vendar lastna pridelava vrsto pozitivnih učinkov.

Tudi o njih ter drugih dejstvih obširno v reportaži v sejemski prilogi Kmečkega glasa, ki izide 17. avgusta.