Od 14 držav skupno izjavo konference kmetijskih ministrov podprlo 11 držav

19 avgusta, 2016
0
0

Ob robu 54. kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo v Gornji Radgoni svoja vrata odprl jutri, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS danes popoldan v Mariboru organiziralo mednarodno ministrsko konferenco pod naslovom Potrošnik ima pravico. Letošnja konferenca je bila  že 4. po vrsti. Udeležili so se je predstavniki iz 14 držav članic EU, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, na njej pa so razpravljali o potrošniku in njegovi pravici vedeti, od kod prihaja hrana in kakšna je njena kakovost.

Po konferenci so sprejeli skupno izjavo, ki so jo podprli predstavniki enajstih držav – Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Italije, Latvije, Madžarske, Malte, Poljske, Romunije, Slovenije in Slovaške  (vzdržale si se Bolgarija, Luksemburg in Češka). Glavni poudarki vsebine izjave, ki ima devet točk, se v prvi vrsti nanašajo na označevanje živil na nacionalni ravni in ravni EU, vse z namenom, da ima potrošnik pri lažji izbiri pri nakupu dovolj informacij o izvoru in kakovosti živil.

Sklepi konference bodo predstavljeni na Svetu Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo.

Slovenski kmetijski minister mag. Dejan Židan je že dopoldan v Račah sprejel malteškega ministra Rodericka Galdesa, ki bo v okviru predsedovanja Svetu EU s strani Malte v prvi polovici prihodnjega leta tudi predsedujoči kmetijskim ministrom EU. Ministra  sta se s svojima delegacijama seznanila z delovanjem kmetijske zadruge Rače in si ogledala njene dobre kmetijske prakse.

O konkretni vsebini izjave ter o različnih pogledih glede označevanja živil kot surovine in izdelka v prihodnji številki Kmečkega glasa.