54. AGRA odprta

20 avgusta, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je danes dopoldan predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar odprl tradicionalni mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, na katerem se na 70.800 razstavnih površinah predstavlja rekordnih 1798 razstavljavcev iz Slovenije in 29 tujih držav.   Sejem, na katerem se posebna pozornost namenja mednarodnemu letu stročnic, bo za obiskovalce med 9. in 19. uro (zadnji dan do 18. ure) odprt do četrtka, 25. avgusta 2016.

Med številnimi nagovori ob otvoritvi je bil gotovo najbolj kritičen predsednika Zadružne zveze Slovenije Petra Vriska, ki se je zlasti dotaknil slabih ekonomskih razmer, v katerih so se slovenski kmetje znašli zaradi »katastrofalno nizkih cen«, za katere pa – je poudaril, nismo v Sloveniji sami krivi.

«Prejšnja leta smo se Slovenci uspešno pogajali za subvencije v EU, in smo pred nekaj leti nekako že imeli občutek, da bo tako  šlo naprej  in bomo lahko preživeli. To kar se dogaja od izbruha ruske krize, pa je dejansko katastrofa. Če tu ne bo nekaj resnih, zelo konkretnih ukrepov EU, se bojim, da bo veliko kmetov – ne samo v ostalih državah EU, ampak tudi v slovenskem prostoru, prenehalo kmetovati. Hodim po terenu, sploh po teh hribovitih kmetijah, ki so manjše, in vidim, da dejansko računice ni. Ljudje nekako dopolnjujejo proračun svoje kmetije s tem, da je pač še kdo v službi, ki prinese domov plačo in s tem nekako pomagajo kmetiji. Mlajše generacije, ki kmetije prevzemajo, pa se sprašujejo zakaj bi dvakrat delale. Zakaj bi po službo delali na kmetiji, če od tega nič nimajo, nimajo prostega časa in nimajo kvalitete življenja. Če je naša generacija to bila še pripravljena, mlajša generacija več ne bo,« je svaril prvi mož Zadružne zveze Slovenije