Žitna veriga spet nepopolna

22 avgusta, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na razstavnem prostoru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (Zbornica), ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, so se včeraj na sejmu AGRA  srečali deležniki v žitni verigi, pravzaprav samo predstavniki mlinarjev in pekov in dveh kmetijskih gospodarskih družb. Razen Žita so bili izključno iz SV Slovenije.  

Tudi na pregledu odkupa letošnje leto – enako kot lani, ni bilo predstavnikov kmetov kot pridelovalcev, letos prvič pa niti zadružnih odkupovalcev. Razen predstavnik iz vodstva Zadružne zveze Slovenije (Zveze). To je jasen signal, da Komisija za odkup in prodajo žit, sestavljena iz vrst Zveze, Sindikata kmetov Slovenije in KGZS, ni zadovoljna s svojim položajem v žitni verigi. Pridelovalci so namreč znotraj nje vse manj slišani oziroma so njihove pripombe na vsebino pri samem odkupu (pogoji obračunavanja, kakovostni parametri, …še najmanj pa cena), v verigi kratko malo preslišane.

Kot je povedala koordinatorica dela v verigi, dr. Tatjana Zagorc, sicer direktorica Zbornice, bo kljub slabši letini in precej nižjih odkupnih cen od lanskih, količinsko odkup podoben lanskemu. Tako naj bi tudi letos v slovenskih mlinih ostalo bliz  60 tisoč ton krušnih žit.

Minister mag. Dejan Židan, ki se je odzval vabilo, je izpostavil, da obžaluje, da se tega sestanka niso udeležili predstavniki kmetov, ki so kot edini člen v verigi tudi letos zgubili. Tudi do 30 €/t nižje odkupne cene krušnih žit ob žetvi od lanskih se namreč ne poznjo ne pri industriji, niti pri potrošniku v smislu cenejših mlevskih in pekarskih izdelkov na trgovskih policah. Dodaja, da je namen verige enakomerna porazdelitev bremen med deležniki in ni dobro, da je vedno nezadovoljna samo ena stran: boljše bi bilo, je dejal minister, da bi bili rahlo nezadovoljni vsi.

LnLf C gjjOpqLng OSXEJTckFp

yy

VX