Konoplja, poljščina prihodnosi?

23 avgusta, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 Kot je bilo izpostavljeno na današnji novinarski konferenci – ob robu svetovnega kongresa konoplje, ki poteka med 20. in 25. avgustom, in jo je pripravilo Slovensko združenje za konoplji v prehranske in neprehranske namene (Združenje), ima tudi v Sloveniji pridelava industrijske konoplje velik razvojni potencial. Ker je mogoče tudi zanjo uveljaviti subvencijska plačila in ker ima izjemno širok spekter uporabnosti, je vse bolj zanimiva kultura v kmetijstvu.

Ker je od lani uradno legalizirana njena pridelava tudi v prehranske namene – še ne pa tudi zdravilne, se interes za njeno pridelavo tudi v Sloveniji povečuje, vendar bo potrebno še veliko sprememb v zakonodaji, da bo pot širitve površin prinesla tudi ekonomske učinke. Tačas so pridelovalci  v glavnem še vedno prepuščeni svoji podjetnosti, saj organiziranega odkupa in predelave še ni. Kot pravi Blanka Denko Čeh, predsednica Združenja, ki je bilo po enoletnem projektu bilo uradno ustanovljeno 6. junija letos, je prvi cilj Združenja, znotraj katerega delujejo odbor za semena, za pridelavo, za predelavo in za trženje,  da najprej pridelovalci pridejo do domačega, avtohtonega semena. To je prilagojeno našim klimatskim pogojem. Potem pa korak za korakom naprej.

Po zadnjih uradnih podatkih je lani 560 pridelovalcev s konopljo zasejalo 420 hektarjev, letos pa 467 pridelovalcev 360 hektarjev. Samo okrog 200 pridelovalcev je stalnih oz. to industrijsko rastlino pridelujejo vsako leto.

Več o konoplji oz. njeni pridelavi v Sloveniji v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.