Po toči v občinah Šentilj in Pesnica v vinogradih ni ostalo niti listje

31 avgusta, 2016
0
0

Na širšem območju Maribora je minuli ponedeljek, 29. avgusta, zopet divjalo močno neurje. Čeprav je huda ura s točo zlasti na jugovzhodu štajerske prestolnice klestila že pred slabima dva tednoma, je bilo topot veliko hujše.  Na širšem območju občin Šentilj in Pesnica je namreč padala tako gosta toča, kot bi pokrajino pobelil sneg.

Za razliko od sredine avgusta (15.), ko je neurje spremljal močan veter z udari strele, so topot točo spremljali močni nalivi. Poleg na stanovanjskih objektih in gospodarskih poslopjih, ki jih je zalilo in jim preluknjalo strehe, je največ škode v kmetijstvu, saj so poljščine na več sto hektarjih praktično uničene 100-odstotno. Po spomladanski pozebi so močno prizadeti tudi trajni nasadi. Marsikje v vinogradih ni ostalo niti listja. Posnetki KGZ Maribor so z neselij Gačnik, Vajgen in Pesniški dvor, kjer izrazito prevladujejo  trajni nasadi.

O ponedeljkovem neurju s točo ter strokovni nasvet, kako sploh sanirati škodo v vinogradih, ter priporočilo, kaj narediti po tej hudi uri s poljščinami, bomo poročali v novi številki Kmečkega glasa.